MUK I ŠOK

Srbijanski mediji preneraženi: Presuda Karadžiću je drakonska

24.03.2016 u 16:21

Bionic
Reading

Nakon što je bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu proglašen krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini te osuđen na kaznu od 40 godina zatvora svi srbijanski i bosanskohercegovački mediji objavili su presudu na naslovnicama svojih internetskih stranica, a pojedini beogradski listovi ne propuštaju priliku ocijeniti presudu kao prestrogu

Tako dnevni list Pravda u naslovu zaključuje da se radi o drakonskoj kazni dok dnevnik Blic donosi reportažu s Pala nedaleko od Sarajeva, za vrijeme rata u BiH sjedišta Vojske Republike Srpske. U reportaži se ističe kako nitko od stanovnika nije bio raspoložen za prognoze o visini kazne.


Srbijanski dnevni list Kurir donosi naslov 'Muk na Palama' dok list 24sata ističe da se radi o povijesnoj presudi. List Alo donosi vijest o Karadžićevoj kazni, no na svojim internetskim stranicama više prostora pridaje vijestima da je ispred zgrade suda uhićena Florence Hartmann. Umjereniji listovi poput Politike i Večernjih novosti donose tek suhoparne vijesti o presudi, bez dodatnih komentara.

Bosanskohercegovački mediji redom objavljuju vijest o presudi, a pored toga Dnevni avaz objavljuje intervju s Paddyjem Ashdownom, nekadašnjim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH, koji tvrdi kako 'nema mira dok tvorci horora ne budu izvedeni pred Haški sud'. Isti list objavio je i razgovor s poznatim bosanskohercegovačkim redateljem Dinom Mustafićem, a on ističe kako Karadžićev duh u Republici Srpskoj nije pobijeđen.

Listovi u Republici Srpskoj, poput Glasa Srpske i Nezavisnih novina, donose vijest o presudi, ali bez dodatnih komentara.