rezultati

Srbijanski mediji o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, dužnosnici bez komentara

23.12.2019 u 11:41

Bionic
Reading

Mediji u Srbiji izvještavaju u ponedjeljak o rezultatima predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pretežno uz informativne i neutralne naslove da aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i kandidat SDP-a Zoran Milanović idu u drugi krug

Radio-televizija Srbije (RTS) istaknula je Milanovićevu najavu da će se 'boriti za glasove onih kojima je interes Hrvatske u prvom planu', navodeći istodobno kako je Grabar-Kitarović 'poslala izravnu poruku glasačima Miroslava Škore'.

Javni tv servis iz Milanovićeva govora tijekom postizborne večeri izdvaja ocjenu da se 'ide u drugi krug, a ne u rat', te da u sljedeći krug ide bez 'ikakve gorčine i straha'.

Iz govora Grabar-Kitarović RTS citira poruke kojima poziva na jedinstvo i poručuje da nije vrijeme za podjele, dok se iz stožera Miroslava Škore prenosi zadovoljstvo brojem osvojenih glasova, te najava njegova angažiranja i na parlamentarnim izborima.

Večernje novosti iz izbornih rezultata izdvajaju podatak da je na glasanju Hrvata i građana Hrvatske s pravom glasa na dva biračka mjesta u Srbiji Grabar-Kitarović odnijela 'uvjerljivu pobjedu' s 40,6 posto osvojenih glasova.

'Iako je sa ukupno 26,65 posto glasova završila iza kandidata SDP-a, odnijela je uvjerljivu pobjedu u dijaspori, gdje joj je 53,9 glasača ukazalo povjerenje', pišu Večernje novosti dodajući da je u Srbiji glasalo 719 osoba, od kojih 292 za aktualnu predsjednicu RH.

Tabloid Kurir se odlučio za naslov 'Pukla Kolinda, mora u drugi krug s Milanovićem', dok većina ostalih tiskanih medija vijest o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj nije stavila na naslovnice.

Za sada nema reagiranja državnih dužnosnika, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju kako 'nije uvjeren' u službene prognoze ishoda predsjedničkih izbora Hrvatskoj i poručio da će Srbija graditi dobre odnose s Hrvatskom.