u tijeku velika istraga

Srbijanska policija konačno se oglasila o lažnim bombaškim dojavama: Prijetnje su stigle iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, ali slali su ih i građani Srbije

18.05.2022 u 22:34

Bionic
Reading

Policija Srbije je identificirala lokacije ukupno 19 e-mail adresa s kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije

Kako je navedeno, 18 adresa je s gmail servisa i jedna mail adresa servisa ProtonMail, a utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Policija je također identificirala i osobu koja je, tijekom jučerašnjeg dana, telefonom uputila prijetnje institucijama.

MUP je naveo da je u tijeku međunarodna razmjena podataka preko Europola i Interpola, s nadležnim organima Švedske, Litve, Švicarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i s kompanijom "Google".

Od 11. ožujka ove godine do danas, putem maila ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inozemstva je stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavlјenim na javnim mjestima ili u institucijama. Prijeteće poruke su slane sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva, poručuju iz MUP-a Srbije.

Prijeteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije. Zbog lažnih prijava o postavlјenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam osoba, državlјana Srbije - uhapšene su dvije osobe, a protiv još šest maloljetnika podnijete su kaznene prijave u redovnom postupku.

'Apeliramo na pojedince da se, naročito u trenutku kad je Srbija izložena masovnim i organiziranim cyber napadima i lažnim dojavama o postavlјenim bombama koje dolaze iz inozemstva, ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom i dodatno ne otežavaju rad srpskoj policiji, čiji su KD timovi svakodnevno na terenu. Lažna prijava o postavlјenoj bombi nije šala već ozbilјno kazneno delo, koje može izazvati uznemirenost i strah građana Srbije i zahtijeva dodatno angažiranje pripadnika MUP-a', poručuju u priopćenju.

Samo u posljednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzijsku zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzijske preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica, tržnih centara. Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne.