'srbija protiv nasilja'

Srbijanska oporba traži osnivanje tijela za kontrolu budućih izbora

11.03.2024 u 16:01

Bionic
Reading

Proeuropska oporbena koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) zatražila je u ponedjeljak od parlamenta da formira posebno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora, te da, uz predstavnike vlasti, u njega budu uključeni i ljudi iz te koalicije i civilnog društva, što je i jedna od preporuka međunarodnih promatrača

Zahtjev je uslijedio u danu kad je trebala biti nastavljena konstitutivna sjednica Skupštine Srbije, otkazana nakon što je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić priopćio da će parlament zasjedati za tjedan dana kako bi se osiguralo "potpuno konstituiranje" i pripreme za formiranje buduće vlade. Vučić je poslije sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke izjavio u nedjelju navečer da će beogradski izbori biti 2. lipnja i da će ih buduća predsjednica srbijanskog parlamenta Ana Brnabić raspisati 3. travnja.

Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta prekinuta je 6. veljače, nakon što su prethodno formalno potvrđeni mandati izabranih zastupnika, a koncem prošlog tjedna za danas je bio najavljen nastavak, kad se očekivao izbor predsjednika Skupštine Srbije i njezinih radnih tijela. Vučić je za predsjednicu parlamenta prošlog tjedna predložio aktualnu premijerku Anu Brnabić. U međuvremenu je održan sastanak Predsjedništva vladajuće Srpske napredne stranke, poslije kojeg je priopćen prijedlog da se 2. lipnja ponovno održe izbori za Skupštinu Beograda, održani 17. prosinca prošle godine, za koje oporba tvrdi da su pokradeni.

  • +14
Aleksandar Vučić na konzultacijama za sastav nove vlade Srbije Izvor: Pixsell / Autor: R.Z./ATAImages/PIXSELL

OESS-ova misija međunarodnih promatrača (ODIHR) prethodno je u svom izvješću o izborima, uz brojne primjedbe, vlastima Srbije uputila 25 preporuka za uspostavu uvjeta koji bi u budućim izbornim procesima osigurali podjednake uvjete za sve sudionike. Zatraženo je, među ostalim, da se temeljito provjeri i ažurira popis birača, uspostavi pošten i ravnopravan pristup medijima svih sudionika izbora, uz preporuku da u uspostavi tih uvjeta sudjeluju predstavnici vlasti, oporbe i civilnog društva. Beogradske i lokalne izbore, po zakonu, raspisuje predsjednik parlamenta. Na izborima u prosincu vladajuća SNS u prijestolnici je osvojila većinu, ali ne i dovoljno vijećnika da formira vlast, a većinu nije uspjela osigurati u tri pokušaja.