VESNA PUSIĆ:

'Srbija treba dobiti datum za početak pregovora'

11.12.2012 u 12:12

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u Bruxellesu nakon sastanka Vijeća za opće poslove da Srbija treba dobiti okvirno vremensko razdoblje za početak pregovora s EU-om

Pusić smatra da Hrvatska mora podržati susjedne zemlje u napredovanju prema Uniji jer su uz 'visoke kriterije važne i pozitivne političke poruke'. Srbija se nada bi Bruxelles konačno mogao odobriti početak pregovora nakon što je postignut određeni napredak u odnosima s Kosovom nakon direktnih pregovora premijera Ivice Dačića i Hashima Thacija.

'Uvijek pomaže kad se ide s pozitivnim političkim porukama ako se hoće pomoći onim političkim elitama koje su proeuropske i proreformske', istaknula je Pusić.

Pusić se osvrnula i na nove prozivke predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Vuka Jeremića koji smatraju da za odnose dviju zemalja važno zadovoljiti pravdu prema žrtvama Oluje, rekavši da 'pravda mora biti zadovoljena sa svih strana, i sa strane srpskih počinitelja i hrvatskih počinitelja nad bilo kime'. Naglasila je da to uopće nije upitno.

'Jedini način na koji se to može postići je poštujući institucionalnu proceduru, nema drugog načina. Nema osobne procjene i osobnog suda, nema nepriznavanja međunarodnih institucija. Mi smo dugi niz godina vježbali poštivanje međunarodnih institucija i njihovih procedura i to je jedini način', rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova.

Hrvatska i Srbija žele početi funkcionirati u onim segmentima u kojima je to najlakše, nastavila je, a kasnije će se prijeći na teže stvari. 'Hrvatska je 12 godina provela u procesu europskih reformi. Prvo mora imati komunikaciju sa svim zemljama u regiji i razumije važnost toga', dodala je ona.

Ministrica je priznala i da su pojedine kolege u Bruxellesu zabrinute da bi se presuda hrvatskim generalima mogla negativno reflektirati na odnose u regiji, ali da respektiraju hrvatski stav da su Ante Gotovina i Mladen Markač nevini, ali to ne znači da neće procesirati one koji bi mogli biti odgovorni.

Ministrica Pusić je izrazila uvjerenje da će do kraja godine od 27 članica EU-a Hrvatska imati minimum 20 ratifikacija pristupnog sporazuma i računa će nam do kraja ožujka možda nedostajati još dvije.