PUSIĆ ZA BEOGRADSKI TISAK

Srbija što prije treba imenovati veleposlanika u Hrvatskoj

27.09.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako Zagreb očekuje da Beograd što prije pošalje svog veleposlanika u Hrvatsku, piše u subotu beogradski tisak.

Pusić je za "Večernje novosti" izjavila da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo i službeni zahtjev da se ubrza imenovanje novog šefa diplomatske misije u Hrvatskoj.

Pusić svojim kolegama iz Srbije, kako navodi list, sugerira i da uvedu nova kadrovska mjesta u svom MVP-u kao što je to učinilo hrvatsko ministarstvo.

"Očekujemo da bude imenovan pomoćnik ili zamjenik srpskog ministra vanjskih poslova, kao što ga ima naš šef diplomacije, koji bi se bavio problemima u regiji. Bilo bi veoma poželjno da se pokrene i rad mješovitih povjerenstava, od kojih se neka nisu sastala godinama", zaključila je Vesna Pusić u izjavi za beogradske "Večernje novosti".

Početkom kolovoza srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić najavio je da će u naredna četiri mjeseca Srbija imenovati 20 novih šefova diplomatskih misija u inozemstvu, među ostalim u Kini, SAD-u, Azerbajdžanu i Hrvatskoj.

Imenovanje novih diplomata u odvojenim su izjavama potvrdili tada i Dačić i državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Veljko Odalović, ali su izbjegli navesti izmena, poštujući diplomatsku praksu da države domaćini moraju prethodno potvrditi prihvaćaju li nove veleposlanike i konzule.