antidron sustav

Srbija se naoružava, Vučić likuje: Repelent je stigao, odličan je

14.02.2024 u 19:00

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio se u srijedu novih sustavom za borbu protiv bespilotnih letelica "Repelent". Sustav je prvi put predstavljen javnosti, na smotri naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u Nišu.

Riječ je o ruskom sustavu koji, kakvo tvrde, može suzbiti ili uništiti rojeve izviđačkih, špijunskih bespilotnih letjelica i dronova, na području od oko 30 kilometara. "Repelent je stigao. Ovo je Repelent. Nije jak kao Krasuha, ali je odličan", rekao je Vučić, javlja B92.

Predstavnici Vojske Srbije istaknuli su da je sustav "Repelent" namijenjen za otkrivanje i izviđanje bespilotnih letjelica, kao i za statističku obradu podataka, održavanje razine ugroženosti i eventualno ometanje svih kanala radiokontrole i kanala satelitske navigacije.

  • +9
Smotra vojske Srbije Izvor: Profimedia / Autor: SASA DJORDJEVIC / AFP / Profimedia

Tom prilikom je istaknuto da je cilj tog sustava odvratiti potencijalni napad bespilotnom letjelicom, kao i pokrivanje područja od 30 kilometara.

Riječ je o sustavu koji otkriva dronove, prati njihove signale i elektronički suzbija prijenos podataka bespilotnih letjelica.

“Repelent” je dizajniran za elektroničko praćenje bespilotnih letjelica na temelju signala radio-elektroničkih sredstava i suzbijanje njihovih sustava upravljanja, a razvio ga je 2016. Ruski znanstveno-tehnički centar za elektroničko ratovanje.

Sustav je težak više od 20 tona.