DOBIT ĆE KAD DOĐU

Srbija jedina nije dobila hrvatski prijevod

23.03.2010 u 11:49

Bionic
Reading

Srbija je zbog nesudjelovanja na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja, jedina zemlja regije koja od Hrvatske nije dobila prijevod pravne stečevine Europske unije na hrvatskome, a dokumentacija će joj najvjerojatnije biti ustupljena u svibnju ili lipnju na regionalnom skupu u Sarajevu, prenosi u utorak beogradski tisak

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u subotu je svim premijerima, sudionicima skupa u Sloveniji, poklonila hrvatski prijevod pravne stečevine, piše Blic. Prijevode je, kako se ističe, dobila čak i Albanija, iako hrvatski jezik nije srodan albanskom, a dokumente je dobilo i Kosovo, premda ono od ranije ima potpuno drukčiji model pristupanja EU u odnosu na regiju, dodaje list.

Večernje novosti
navode da je Hrvatska mjesecima prije sporne konferencije obećavala prijevode europskog zakonodavstva te da je to, ističe se, palo u zaborav dodajući da je ona 'očito riješena ne isporučiti' Beogradu materijal vrijedan osam milijuna eura.

U izjavi tom listu potpredsjednik srbijanske vlade za europske integracije Božidar Đelić kazao je pak da je Srbija već službeno zatražila prijevode od Hrvatske te da to pitanje ne treba politizirati. 'Mi smo prijevod dokumenata EU zatražili službenim putem na sastanku s njihovim veleposlanikom, pa ne treba od toga praviti nikakvo političko pitanje. Ako bude trebalo napisati i pismo premijerki, nema problema, to ću rado uraditi', objasnio je.

Đelić je dodao da je jedan dužnosnik Ureda za europske integracije vlade Srbije već boravio u Zagrebu radi ugovaranja tehničkih aspekata te izrazio čuđenje što premijerka Kosor o tome ništa ne zna.

U hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu Večernjim novostima je, dodaje se, kratko rečeno da će 'prijevodi biti ustupljeni Srbiji u jednom od prigodnih susreta predstavnika dviju država'.

Blic doznaje da će Hrvatska najvjerojatnije Srbiji ustupiti dokumentaciju u svibnju ili lipnju, na regionalnom skupu u Sarajevu u organizaciji Španjolske kao predsjedateljice EU.

Na tom skupu će, dodaje se, Srbija sudjelovati, jer će Kosovo moći sudjelovati samo pod oznakom 'Kosovo/UNMIK'.