izvanredno stanje

Srbija i Bosna pogođene kišama i poplavama

23.06.2020 u 15:25

Bionic
Reading

Kišne bujice i poplave u Srbiji i Bosni prisilile su vlasti da u utorak proglase izvanredno stanje, dok su nabujale rijeke oštetile mostove, ceste i dalekovode

Srbija, koja se također nosi s rastućim brojem slučajeva koronavirusa, proglasila je izvanredno stanje u devet općina na zapadu i jugozapadu zemlje. U Kraljevu, rijeka Ibar otkinula je s veza dva plutajuća restorana i razbila ih o most. 'Grad je proglasio izvanrednu situaciju... uposlene su sve jedinice civilne obrane', novinska agencija Tanjug citirala je gradonačelnika Kraljeva, Predraga Terzića.

U drugim mjestima, male rijeke probile su svoje brane, onemogućivši cestovni promet i rad dalekovoda. 'Članovi Odjela za izvanredne situacije pomažu evakuiranju stanovnika', rekao je ministar unutarnjih poslova. U prognozi je još više kiše kasnije tijekom dana. 2014. godine deseci ljudi umrli su u teškim poplavama u Srbiji zbog koje je ova zemlja kandidatkinja za članstvo u EU otišla recesiju. Na sjeverozapadu Bosne, teške kiše uzrokovale su poplave i klizanje tla, što je potaknulo vlasti u gradovima oko Tuzle da proglase prirodnu katastrofu.

Promet je blokiran na glavnoj cesti koja povezuje Tuzlu i Sarajevo, i stotine zgrada i domova teško su oštećene. Nekoliko obitelji evakuirano je u ponedjeljak, rekle su lokalne vlasti. Rijeke su također poplavile velika područja poljoprivrednih zemljišta i odnijele mostove. Mnoge lokalne ceste i kuće poplavljene su u istočnobosanskim gradovima koji graniče sa Srbijom.