NESMILJENO PO PREMIJERU

Srbi poručuju Europi: Vežite Milanovića jer ujeda

29.09.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Žestina kojom se srbijanski mediji obrušavaju na hrvatskog premijera Zorana Milanovića ne smanjuje se već danima, a u gorčini spram čelnika hrvatske Vlade prednjači srbijanski dnevni list Informer koji na naslovnici donosi ocjenu prema kojoj je 'hrvatski premijer sve luđi' te poruku Europskoj uniji 'Europo, veži ga: Opet ujeda!'.

Ništa blaži nije niti Blic koji 'otkriva' kako Milanović sprema novi udar i krivotvori broj izbjeglica. Prema mišljenju Blica, hrvatski premijer falsificira i 'pumpa broj izbjeglica čime priprema teren za najavljeno hermetičko zatvaranje granica Srbijom'.

Nešto blaže su Večernje novosti koje donose veliku analizu gospodarske suradnje dvaju zemalja, uz opasku kako tenzije između Srbije i Hrvatske i nadalje rastu. Štoviše, Večernje novosti ističu kako bi tenzije mogle kulminirati kako se približavaju izbori u Hrvatskoj.

Spomenuti dnevni list podsjeća kako u Srbiji posluju više od 150 hrvatskih tvrtki, a srbijanskih kod nas svega nekoliko, te smatra kako se 'politika miješa u biznis', a trenutnu gospodarsku situaciju između dvaju zemalja i tamošnji ekonomisti tumače kroz prizmu politike.

'Očito je da je politika i dalje gospodar naših sudbina i ne obazire se mnogo na ekonomske posljedice i na ono od čega se živi' mišljenja je srbijanski ekonomski analitičar Danilo Šuković. 'U svakom slučaju je neprimjereno da se gađaju raznim izjavama koje su više usmjerene biračkom tijelu i sve u svrhu dnevne politike, nego realnom stanju na terenu. U 21. stoljeću zatvaranje granica je neshvatljivo i nezamislivo' izjavio je Šuković za Večernje novosti, zaključivši kako kompromis i dogovor mora postojati.

Isti dnevnik donosi i intervju s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić u kojem ona izjavljuje kako se 'sve što se događalo proteklih dana događa odražava na odnose između Srbije i Hrvatske u cjelini'.

'Ali važno je da ne dramatiziramo oko svake situacije, već da pokušamo sve riješiti tako da i Hrvatska i Srbija imaju koristi' dodala je Pusić.
Upitana kako se sada može 'izgladiti' nategnuti odnosi između Zagreba i Beograda, šefica hrvatske diplomacije izjavila je kako se i jedna i druga strana razumiju te kako se ne mogu riješiti problemi bez razgovora i kompromisa. 'S druge strane, kada se razmijene i neke nepotrebno teške riječi, na kraju se opet mora pronaći neki dogovor' kazala je Pusić.

U razgovoru za Večernje novosti ministrica je upitana kako može osporavati da nedavni događaji nisu ostavili posljedice na odnose Srbije i Hrvatske te je kazala kako se nada da će se iznaći rješenje koje bi konflikt učinilo manje dramatičnijim. Na upit, pak, nije li se sve moglo riješiti 'tihom diplomacijom' Pusić je rekla kako 'ne izostaje dijalog samo u našoj regiji, već kako on izostaje u cijeloj Europi, jer sve što se sada događa potpuno je nova situacija'.

'Pokazalo se da pod tom vrstom pritiska Europa nema jedinstveni odgovor oko problema izbjeglica i to je proizvelo različite reakcije između država članica EU i onih koje to nisu. Nažalost, prva reakcija bila je brigo moja prijeđi na drugoga' izjavila je šefica diplomacije, dodajući kako ta 'briga' neće prijeći na nikoga i kako je to 'naša briga'.

'Ako se za nju zajednički ne pobrinemo, nema rješenja, jer smo u istom loncu. Moramo se koliko-toliko pristojno ponašati i pomoći ljudima koji su tu došli u ogromnom broju i u velikoj nevolji' zaključila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, dodajući kako se trajno rješenje nazire u razgovoru s Turskom, Jordanom i Libanonom te u stvaranju šireg saveza koji će biti u stanju zaustaviti rat u Siriji i Iraku.