postizborna kriza

Srbi opet na ulicama zbog neregularnosti na izborima

23.12.2023 u 22:15

Bionic
Reading

Postizborna kriza u Srbiji zbog sumnji oporbe u brojne prijevare i neregularnosti na izborima 17. prosinca nastavljena je u subotu šestim prosvjedom ispred Republičkog izbornog povjerenstva, a za nedjelju je najavljen novi, masovniji skup, dok se množe zahtjevi za poništavanjem izbora na svim razinama

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića u izbornoj je noći proglasila apsolutnu pobjedu, a državno izborno povjerenstvo (RIK) potvrdilo je u ponedjeljak da je SNS osvojio 46,84 posto glasova.

Oporbena koalicija lijevog centra „Srbija protiv nasilja“ (SPN) osvojila je 23,38 posto. Na izborima paralelno održanim u Beogradu SNS ima oko 38 posto, a SPN oko 35 posto glasova.

Ta koalicija, koja je pozvala na prosvjede, tvrdi da je volja građana pokradena brojnim zlouporabama, ponajprije u prijestolnici. Primjedbe su imali i međunarodni promatrači, ocijenivši da je kampanju za izbore, premda nije bio kandidat, obilježila dominacija Vučića, što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije, dovođenje birača iz Republike Srpske, migraciju glasača, te brojne druge nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uvjetima.

Štrajk glađu, zahtijevajući poništenje izbora, u ponedjeljak je započela jedna od nositeljica liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić, a u međuvremenu su joj se pridružilo još nekoliko kolegica i kolega iz oporbe. Tepić od danas, šestog dana štrajka, zbog zdravstvenog stanja prima infuziju, priopćila je njezina partija, Stranka slobode i pravde.

Skupina "Studenti protiv nasilja" zatražila je na večerašnjem prosvjedu da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pristane na poništenje izbora i ispitivanje sve nepravilnosti, poručivši da će u protivnom od ponedjeljka blokirati Beograd. Studenti su kolege iz drugih gradova i Beograđane pozvali da im se pridruže i poruči im da "ponesu toplu odjeću i hranu".

Državno povjerenstvo zasjedalo je večeras u povodu brojnih pritužbi na regularnost izbora, a čelnik tog tijela Vladimir Dimitrijević inzistira da RIK nije adresa zahtjevima za poništenje i ponovno raspisivanje izbora u Beogradu.

Odlučeno je da RIK zatraži od MUP-a i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da provjere pozive za glasanje za koje oporba tvrdi da su upućeni tzv. fantomskim biračima izvan mjesta prebivališta. Oporba je danas objavila kako je nasumičnim uvidom u birački materijal gradskog izbornog povjerenstva utvrdila da je na lokalnim izborima u Beogradu glasalo 30 posto "fantomskih glasača"

  • +27
Prosvjed srbijanske oporbe Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Predsjednik Srbije najavio je da će se sutra u 11 sati obratiti javnosti, ali u priopćenju nije naveden razlog. Bit će to njegovo prvo izravno službeno postizborno obraćanje u svojstvu šefa države nakon što je u izbornoj noći u sjedištu SNS-a proglasio "apsolutnu pobjedu" liste koja je nosila njegovo ime.

Vučić je u svibnju formalno odstupio s čela SNS-a, ali je u kampanji izravno podržavao listu te stranke "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije da stane", uz 45 obraćanja za 44 dana kampanje, najčešće uz izravne prijenose televizija s nacionalnim dosegom koji ga otvoreno, katkad neskriveno navijački, podržavaju.

Vladajući SNS odbacuje navode i optužbe za izbornu krađu i prekrajanje volje građana.

Predsjednik Srbije izjavio je prije tri dana da su izbori održani 17. decembra "bili do sada najčistiji i najpošteniji".

Srbija je 17. prosinca glasala na prijevremenim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i općina, uključujući srbijansku prijestolnicu, a SNS je proglasila pobjedu na svim razinama.