MASNA NAGRADA

Srbi masovno nude informacije o Mladiću i Hadžiću

12.01.2009 u 12:03

Bionic
Reading

Nakon što je 9. siječnja objavljena tjeralica za haškim bjeguncima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, u Srbiji se javio velik broj građana koji nude informacije o ovom zločinačkom dvojcu

Razlog tome su 'masne' nagrade za informaciju koja bi dovela do hapšenja. Za Mladića je raspisan iznos od milijun eura, dok je za Hadžića nagrada 250 tisuća eura.
Prije tri dana u svim policijskim postajama i na graničnim prijelazima u Srbiji polijepljene su tjeralice koje krase fotografije haških bjegunaca.

Jedan od članova srbijanskog tima za suradnju s haškim sudom kaže kako se svi pozivi pažljivo ispituju te da se mogu svrstati u tri kategorije. Jedni su psihopati, drugi su oni koji žele napakostiti obiteljima haških bjegunaca, dok su treći oni koji imaju vjerodostojne informacije.

Član tima kaže da su ovih dana dobili dva-tri zanimljiva poziva koja upravo provjeravaju te kako 90 posto osoba koje nude informacije dolaze iz Srbije. Zanimljivo je kako nijedan poziv nije upućen iz Republike Srpske, koja je inače Eldorado za zločince i bjegunce.

Visoka nagrada itekako je dobar mamac, naročito nakon što krajem prošle godine odlučeno da će se eventualne nagrade isplaćivati u neto iznosu, bez plaćanja poreza.

PET MILIJUNA DOLARA ZA KARADŽIĆA

SAD je 2000. godine raspisao nagradu od čak pet milijuna dolara za hvatanje Karadžića i Mladića. Nakon što je Karadžić napokon uhvaćen, nikada nije službeno objavljeno da je nagrada isplaćena.

Press
je tada iz dobro obaviještenog izvora iz diplomatskih krugova dobio informaciju da je američka organizacija Nagrada za pravdu samo dva dana nakon uhićenja Karadžića uplatila pet milijuna dolara na šifrirani račun na Djevičanskim otocima. Ovu informaciju nitko nije demantirao.