PERFORMANS ZELENE AKCIJE

'Sporazum s SAD-om je trojanski konj!'

06.05.2015 u 15:04

  • +6

Trojanski konj usred Zagreba

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Bionic
Reading

Trojanski konj visine 8 metara postavljen je danas na Trgu bana Jelačića, u znak prosvjeda protiv štetnih utjecaja Transatlanskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP-a). Trojanskog konja postavila je Zelena akcija u suradnji s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), GONG-om i inicijativom Zaustavimo TTIP.

Na ovaj način organizatori su željeli skrenuti pozornost javnosti na pregovore o TTIP-u koji se trenutno vode između Europske unije i Sjedinjenih država. Trojanski konj od rujna prošle godine obilazi europske gradove u sklopu turneje koju organizira mreža okolišnih udruga Friends of the Earth Europe. Osim toga, građani su pozvani da potpišu peticiju samoorganizirane Europske građanske inicijative (ECI) protiv TTIP-a i CETA-e (sličan trgovinski sporazum s Kanadom), a akciji su se pridružili i kolektiv Hrana, a ne oružje i OPG Didulica koji su građanima besplatno dijelili hranu.

O TTIP-u, koji predstavlja najveći trgovinski sporazumu u povijesti, pregovara se iza zatvorenih vrata, uz minimalno uključivanje javnosti. Iako ga se pokušava predstaviti kao instrument poticanja ekonomskog razvoja i izlaska iz krize, ovaj sporazum sadrži mnoge skrivene opasnosti za naše zdravlje, okoliš, radnička prava, pa i samu demokraciju te u tom smislu predstavlja modernog trojanskog konja, smatraju u Zelenoj akciji. Tajnovitost u kojoj se pregovori odvijaju samo podupire ovakve sumnje.

Sporazum će omogućiti multinacionalnim kompanijama da na privatnim tribunalima, daleko od očiju javnosti, tuže vlade zbog politika koje štite naše zdravlje, okoliš kao i naša radna i demokratska prava, ukoliko procijene da bi te politike mogle umanjiti očekivane profite. Drugim riječima, vlade će biti prisiljene platiti odštetu kompanijama zbog odluka donesenih kako bi se zaštitilo ljude i okoliš, mišljenja su ekološki aktivisti.