TURIZAM CVJETA

Split izbjegao srpanjsku rupu i pohvalio se spektakularnim rezultatom, a aerodrom je oborio povijesni rekord

02.08.2019 u 12:30

Bionic
Reading

Grad Split, posljednjih godina najbrže rastuća hrvatska turistička destinacija, uspio je izbjeći takozvanu srpanjsku rupu i protekli mjesec završiti u plusu svojim brojem dolazaka i noćenja gostiju. Obližnja zračna luka pak srpanj je završila uz povijesni rezultat

'Prema podatcima sustava eVisitor, na području Splita u srpnju je ostvareno 189.547 dolazaka i 630.467 noćenja, što je porast od pet posto u dolascima i četiri posto u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj dolazaka ostvarili su turisti iz Ujedinjene Kraljevine, SAD-a, Francuske i Njemačke', izvijestili su iz Turističke zajednice grada Splita.

U ukupnom razdoblju od početka ove godine u gradu je ostvareno 517.422 dolazaka i 1.484.138 noćenja, što je porast od devet posto u dolascima i deset posto u noćenjima, naveli su u Turističkoj zajednici.

Samo u razdoblju od prošlog ljeta u Splitu je otvoreno čak sedam novih hotela, pa ih je sada ukupno 45, dok se do iduće sezone očekuje otvaranje još nekoliko većih objekata s po nekoliko stotina soba. Prvi put ove godine zabilježen je dvostruko veći rast broja postelja u hotelskom u odnosu na privatni smještaj.

Zračna luka Split u petak je također objavila svoju statistiku za protekli mjesec: ovim aerodromom prvi put prošlo je preko 700 tisuća putnika (točnije, 723.048), što je najbolji mjesečni rezultat ne samo u povijesti hrvatskih, nego i regionalnih zračnih luka, uključujući deset puta veći Beograd.

  • +26
Novi terminal Zračne luke Split Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec/ CROPIX

Prošle godine aerodromom je prošlo 3,12 milijuna putnika, tek 215 tisuća manje nego zagrebačkim, a uz planirani rast od osam posto i otvaranje desetak novih linija očekuje se da će razlika na koncu 2019. godine biti još manja.