ZALUDJELI TURISTE

Split ide prema povijesnom uspjehu, Zagreb najbolji

Bionic
Reading

U odnosu na lanjski kolovoz, Grad Zagreb ostvario je čak 20 posto više noćenja i 13 posto više dolazaka; na Jadranu najveći porast bilježi Splitsko-dalmatinska županija s porastom od osam posto u noćenjima i 13 posto u dolascima turista, doznaje Dnevnik Nove TV. Split je i danas živio i disao kao i usred ljeta

Prema informacijama Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je milijun i 846 tisuća dolazaka, odnosno postignuti su 10 posto bolji rezultati u dolascima i 6 posto u noćenjima.

Grad Split bi ove godine mogao ostvariti povijesni uspjeh – bilježi čak 20 posto više dolazaka i 22 posto više noćenja, javlja Dnevnik Nove TV.

'Obaramo rekorde, sretni smo zbog toga... I naravno trudimo se da tako ostane i u rujnu', zadovoljno je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split, izjavila za RTL

Izvrsne rezultate unatoč malim smještajnim kapacitetima ima i susjedni Solin - u prvih osam mjeseci bilježi povećanje od 60 posto u noćenjima. Direktorica Turističke zajednice Solin Jelena Stupalo kaže i kako je porast u srpnju u dolascima i noćenjima za srpanj bio 10 posto, a za kolovoz ogromnih 170 posto.

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je u petak da je zadovoljan tijekom glavne turističke sezone. Uz napomenu kako financijski pokazatelji Porezne uprave dolaze mjesec, mjesec i pol dana kasnije, Lorencin je rekao kako vjeruje da će biti pozitivnog utjecaja na proračun.

Splitu više od 350.000 kuna od 'Igre prijestolja'

U iznajmljivanju gradskih prostora za snimanje serije 'Igra prijetolja' grad Split i gradske tvrtke uprihodit će više od 350.000 kuna, izvijestio je gradonačelnik Ivo Baldasar

'Prihod grada od najma javnih površina na kojima se snima serija je 54.000 kuna, a gradskih tvrtaka 297.320 kuna, to jest ukupno 351.320 kuna', priopćio je gradonačelnik.

'Grad Split je iznimno privilegiran što je dobio mogućnost biti domaćin, to jest što je odabran kao destinacija za snimanje iznimno popularne i gledane serije 'Igra prijestolja'', istaknuo je Baldasar. Rekao da je grad bio kooperativan u pregovorima s producentima serije, ali istodobno i odgovoran prema javnim resursima te je odlučeno da se javne površine od kojih grad nema prihoda izostave od naplate, za razliku od onih komercijalnih.

Direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić rekla je kako se, osim izravne financijske koristi koja se ostvaruje snimanjem te serije, najveća korist ogleda 'u neprocjenjivoj promociji koju bi sami jako teško mogli platiti'.