SLOVENIJA NA NOGAMA

Špijunska afera nadomak hrvatske granice: Ruski student snimao vojni aerodrom

29.06.2023 u 09:18

Bionic
Reading

Kako neslužbeno doznaje slovenska javna televizija, 4. lipnja, na danu otvorenih vrata vojnog aerodroma Slovenske vojske u Cerklju ob Krki, tek desetak kilometara od hrvatske granice, u jednom od hangara viđen je mladić kako fotografira opremu i prostore

Neslužbeno, riječ je o ruskom državljaninu, studentu u Novom Mestu, koji je vrlo precizno fotografirao uređaje što uopće nisu bili izloženi u sklopu dana otvorenih vrata, jer sva vojna oprema koja je bila namijenjena javnom gledanju bila je izložena izvan hangara.

Vojna policija ga je privela i ispitala, obavijestila Inspektorat obrane te ga pustila na slobodu.

O incidentu je obaviještena Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija (Sova), a odbila je zahtjev javne televizije za više informacija.

Iz Ministarstva obrane pak potvrdili su da je kod jednog od posjetitelja uočena neobična aktivnost, što su, kako kažu, provjerila nadležna tijela. Policija je u kratkom pisanom odgovoru objavila da je sa slučajem upoznata na zahtjev nadležnih službi slovenskog Ministarstva obrane, s kojima je u kontaktu.

  • +3
Vojne vježbe u Cerklju ob Krki Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Zanimljivo je da se upravo toga dana, uz otvorena vrata vojarne, u Cerklju ob Krki te na još nekim poligonima u Sloveniji održavala međunarodna vojna vježba Jadranski udar 2023., u kojoj je sudjelovalo 800 vojnika iz zemalja članica NATO-a.

Izvor: Društvene mreže / Autor: RTS