'UBOJSTVO IZ ZABAVE'

Spektakularan prosvjed u Zagrebu protiv lova

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2011 16:16
  • Objavljeno 03.12.2011 u 15:52
Prijatelji životinja protiv lova 3

Prijatelji životinja protiv lova 3

Izvor: Pixsell / Autor: Martina Popovčić/PIXSELL

Udruge Glas životinja i Prijatelji životinja održale su danas prosvjednu povorku središtem Zagreba protiv lova da bi, kako navode, 'skrenule pozornost na obijesno ubijanje životinja i poručile da je odstrjel ubojstvo, a ne briga za životinje'

Glasna prosvjedna povorka s transparentima na kojima je pisalo 'Zabranimo lov', 'Lov je masakr, a ne sport', 'Lov je ubojstvo iz zabave' - krenula je s Trga kralja Tomislava prema Trgu bana Josipa Jelačića, gdje je održan performans skupljanja živih trofeja.

Prosvjed je podržala i Miss sporta Hrvatske Kristina Vilk, zaštitno lice kampanje 'Lovite rezultate, ne životinje'.

Udruge tvrde kako 'lovci proganjanje, ranjavanje i ubijanje životinja' nazivaju 'odstrjelom, čime žele ublažiti činjenicu da se radi o ubojstvu'.

Tvrde i da su lovci 'uključeni u organizirano ubijanje zaštićenih vrsta životinja i njihov transport u druge države' te da 'prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza, čak 5.000 stranaca ubija životinje u Hrvatskoj'.

Iz udruga Glas životinja i Prijatelji životinja tvrde i kako lovci namjerno razmnožavaju životinje na pojedinim područjima, što poslije rješavaju novim pokoljima, ili uzgajaju životinje u uzgajalištima da bi ih kasnije puštali u prirodu i pobili, ili, uz naplatu, ubojstvo prepustili stranim državljanima.

Martina Popovčić/PIXSELL

Martina Popovčić/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Martina Popovčić/PIXSELL

Udruge osuđuju 'odstrjeljivanje' životinja te traže da Hrvatska prestane promovirati lov kao dio turističke ponude, jer turizam, kako navode, ne bi smio promovirati ubijanje životinja.

'Zaštita okoliša i približavanje životinjama, koje neće visjeti sa zidova kao trofeji nego živjeti svoje živote, mogu se uspješno provoditi širenjem eko-turizma, gdje se životinje 'love' fotoaparatima, a ne oružjem. U eko-turizmu nalaze se veliki potencijali - nova radna mjesta, velik priljev novca od stranih i domaćih turista, ali i upoznavanje s prirodom. Lov treba izumrijeti, a lovstvo treba zamijeniti miroljubivom i stvarnom zaštitom životinja i prirode', navode udruge Glas životinja i Prijatelji životinja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!