OSUMNJIČEN ZA RATNI ZLOČIN

Specijalcu, koji je već dvije godine u zatvoru, opet produljili pritvor

18.07.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Bivšem pripadniku specijalne policijske jedinice Vukovi Dragi Bošnjaku optuženom za ratne zločine nad srpskim civilima u Sisku 1991. osječki Županijski sud produljio je pritvor zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela, a na tu će se odluku obrana žaliti Vrhovnom sudu.

O produljenju pritvora odlučivalo se na zahtjev Ustavnog suda koji je ustvrdio da su osječki Županijski sud i Vrhovni sud kod prijašnje odluke o produljenju pritvora Bošnjaku povrijedili pravo na osobnu slobodu i pravično suđenje jer nisu dovoljno obrazložili razloge svojih odluka. Stoga su ustavni suci ukinuli rješenje o produljenju pritvora i tražili da se o tome ponovno odlučuje, a pritom su sudovima dali detaljne upute o čemu sve moraju voditi računa kod produljenja pritvora zbog posebno teških okolnosti djela.

Glasnogovornik osječkog suda Miroslav Rožac Hini je potvrdio da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o produljenju pritvora za Bošnjaka jer smatra da i dalje za to postoji osnova, a odnosi se, među ostalim, na teška djela za koje se optuženi tereti. Dodao je da se Bošnjaku i suoptuženom bivšem zamjeniku načelnika sisačke policije Vladi Milankoviću kontinuirano sudi od 21. svibnja prošle godine, da je ispitano oko 75 posto svjedoka te da je stoga realno očekivati da će uskoro biti donijeta i prvostupanjska presuda.

Bošnjakov branitelj Domagoj Rešetar Hini je kazao da će se ponovno žaliti Vrhovnom sudu, ustvrdivši kako osječki sud 'očigledno nije dobro proučio oduku Ustavnog suda'. Ponovio je kako je u žalbi Ustavnom sudu naveo da se njegovu branjeniku krše ustavna prava na pravično suđenje.

‘Bošnjak se nalazi u pritvoru već dvije godine, a postupak je dugotrajan i unaprijed se ne zna kakva će biti presuda, što znači da ispada kako on već dvije godine služi zatvorsku kaznu’. Posebno je, kaže, nelogično i neopravdano što sud navodi da se pritvor određuje zbog teških okolnosti, a zna se da su se zločini dogodili prije 20 godina.

‘Moj branjenik je uhićen prije dvije godine, što znači da je svih godina prije bio slobodan, a postojale su teške okolnosti’, kazao je Rešetar.

Uvažavajući njegovu tužbu Ustavni sud je, među ostalim, naveo da je riječ o optužnici za teško djelo ratnog zločina, ali da u dosadašnjem postupku nijedan svjedok nije Bošnjaka naveo kao počinitelja zločina te da u obrazloženjima za produljenje pritvora sudovi nisu iznijeli nove činjenice koje bi opravdavale to produljenje. Sud je pritom ocijenio kako je Bošnjakov branitelj u pravu kada upozorava da se dvije godine pritvora može svrstati u kategoriju zatvorske kazne prije donošenja pravomoćne presude.

Dragu Bošnjaka iz Siska optužnica tereti da je u kolovozu 1991. za vrijeme obrane šireg područja Siska i Banovine od oružanog napada paravojnih postrojba pobunjenog dijela lokalnoga srpskog stanovništva i pridruženih snaga bivše JNA, kao pripadnik specijalne jedinice ‘Vukovi’ Policijske uprave Sisak organizirao i predvodio skupinu nepoznatih pripadnika navedene postrojbe s kojima je neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i ubio osmero srpskih civila.