PAPIROLOGIJA

SPC 70 godina gradi crkvu u Splitu

Bionic
Reading

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve odlučio je službenim dopisom upoznati nadležne institucije s problemima Dalmatinske eparhije, kojoj ni 11 godina nakon podnošenja zahtjeva nije vraćena imovina koju su nacionalizirale vlasti bivše Jugoslavije

SPC želi ubrzati postupak povrata imovine, posebice za nju važnih objekata, pa podsjeća hrvatsku državu da je Dalmatinskoj eparhiji dosad vrlo malo imovine stvarno vraćeno. Posebna se pozornost skreće na slučaj zgrada pored Saborne crkve u Šibeniku u kojoj su smješteni Radio Šibenik i Šibenski list.

Na odluke šibenskog Općinskog i Županijskog suda o povratu te zgrade eparhiji koja u nju želi smjestiti svoj crkveni muzej žalio se Grad Šibenik, pa je spor završio na Upravnom sudu u Zagrebu gdje, upozorava Episkopski savjet, miruje više od dvije godine, piše Slobodna Dalmacija.

Slično je, tvrdi SPC, i s dozvolom za nastavak radova na crkvi Svetog Save u Splitu koji su započeti 1938. godine.

'Skoro 70 godina traju pregovori oko nastavka radova na crkvi Svetog Save bez ikakvog uspjeha', kaže se u spisu Episkopskog savjeta. SPC je prihvatila tzv. kompromisno rješenje o podizanju krova na toj crkvi, iako ne bi izgledao onako kako je to prvobitnim projektom predviđeno.

Međutim, i pred toga, nitko ne čini ništa da se spasi ta značajna kršćanska svetinja usred grada Splita. Za povratak u ratu oštećenih i devastiranih zgrada manastira Krke u Kistanjama također je podnesena sva potrebna dokumentacija, a rješenja nema, iako zgrade nisu u funkciji i propadaju. Nema odgovora ni na traženje obeštećenja za oko pet milijuna četvornih metara obradivog zemljišta koje je zajedno s manastirom Dragović 1954. godine potopljeno stvaranjem hidroakumulacije Peruča. Taj predmet, tvrdi Episkopski savjet SPC-a, također više od dvije godine miruje na Upravnom Sudu u Zagrebu. Osim toga, od hrvatske se države traži veći interes za 10 do temelja srušenih pravoslavnih crkvi na području Dalmatinske eparhije,  jer su neke od njih registrirane kao kulturna dobra Republike Hrvatske.