EUROPSKI BISKUPI

Spasite eurozonu, bez nje nema slobode!

  • Autor: D. Pilsel/IKA
  • Zadnja izmjena 12.01.2012 16:18
  • Objavljeno 12.01.2012 u 15:28
europski biskupi

europski biskupi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pakt za euro, na koji su pristale gotovo sve europske države, nudi mogućnost da svaka zemlja slobodno tako uskladi poreznu i socijalnu politiku da bi postigla što veću pravednost, ističu biskupi iz Europske unije

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) upozorava na opasnost raspada eurozone i želi novu razinu integracije. Na sadašnjem stupnju integracije EU, naime, ne uspijeva svladati izazove koji stoje pred Europom, pojašnjava potpredsjednik COMECE-a, minhenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx, u novom dokumentu Vijeća biskupskih konferencija EU o socijalnoj tržišnoj ekonomiji.


Neuspjeh monetarne unije također će dovesti u pitanje postignuća zajedničkog tržišta, međutim ta se jezgra ne smije napustiti, ističe se u dokumentu. Jedinstveno europsko tržište često je kritizirano, navodi kardinal Marx. Ono je, međutim, značajno pridonijelo miru u europskim zemljama, a njihovim građanima omogućilo da mogu uživati slobodu i napredak.

U deklaraciji COMECE-a, koja se predstavila danas u Bruxellesu, biskupi EU pozivaju na jaču usmjerenost gospodarstva prema općem dobru. Ljudima se ne smije umanjiti njihova uloga proizvođača ili potrošača. Tržište ne smije prodrijeti u sva područja života, a tržišna ograničenja nemaju dužnost određivati samo države, nego i potrošači.

Europski biskupi zauzimaju se, među ostalim, za bolje zakone i pravila na globalnom financijskom tržištu. Posebnu pozornost trebat će dati nadzoru i regulaciji financijskoga i bankarskog sektora. Potrebno je i preispitivanje sustava vrijednosti koji služi kao osnova. 'Propust je jednostrano usmjereno gospodarstvo čiji je cilj postizanje najvećega mogućeg profita', pišu biskupi EU.

Njihovi zahtjevi su i da se menadžerske plaće usklade s uspjesima u ulaganju i s kreditiranjem i da im se odredi gornja granica

EU biskupi objašnjavaju da bi se u mnogim europskim zemljama mogla otvarati nova radna mjesta kad bi se smanjila davanja i porezi na rad. 'Pakt za euro', na koji su pristale gotovo sve europske države, nudi mogućnost da svaka zemlja slobodno uskladi poreznu i socijalnu politiku da bi postigla što veću pravednost, ističu biskupi. COMECE poziva i na takvo uređivanje gospodarstva da prirodni uvjeti za život ostanu zaštićeni. Drukčije se neće moći postići ni konkurentnost ni socijalna pravednost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi