POPLAVLJENA PODRUČJA

Spašeno više od šest tisuća životinja

19.05.2014 u 19:25

  • +7

Spašavanje životinja iz poplavljenje Gunje

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je vezano uz stoku s poplavljenih područja da su određene tri do četiri farme za njezin prihvat te da će morati u klaonicu. Prema privremenim podacima Ministarstva poljoprivrede (evakuacija stoke se i dalje provodi), do danas je s područja županjske Posavine evakuirano 2.520 goveda, 39.000 svinja, 370 ovaca i 20 konja

'Sve je organizirano. Određene su tri do četiri farme za prihvat, a stoka će nažalost morati u klaonicu. Veterinarske službe s kriznim stožerima rade svoj posao i neće biti problema', izjavio je Jakovina u Slavonskom Brodu nakon sastanka Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije odgovarajući na pitanja novinara.

Dodao je kako se usporedno uklanjanju strvine i odvoze na neškodljivo uništavanje.

Najavio je da će - kako bi se spriječilo širenje zaraza - u cijeli posao biti uključene i službe Ministarstva zdravlja. Na pitanje o procjeni nastalih šteta, Jakovina je odgovorio kako se o tome u ovom trenutku ne može govoriti jer se protekla tri dana radilo na spašavanju života i sprečavanju daljnjih šteta.

'Situacija je još kritična. Trebamo svi još biti pažljivi i odraditi posao. Bez obzira na pad vodostaja od tridesetak centimetara, to je još sedamdesetak centimetara više od ikad zabilježenog', istaknuo je i procijenio da bi dodatni oprez mogao potrajati još petnaestak dana.

Na pitanje je li se mogla predvidjeti takva situacija i je li sve učinjeno, Jakovina je podsjetio da takva količina oborina i visina vodostaja nikad nisu zabilježeni.

'Imali smo strašno velike količine iz pritoka rijeke Save. Imali smo ispuštanje iz akumulacije Višegrada - to je dodatno napravilo pritisak na Savu. Takve stvari je teško predvidjeti. Hrvatske vode, vojska, policija, vatrogasci dali su maksimum', istaknuo je Jakovina.
333344 ,333343,333329 ,333319