NAJMANJE 459 POGINULIH

Spašena iz ruševina 66 sati od potresa

26.10.2011 u 09:52

Bionic
Reading

Jedna je 27-godišnja nastavnica izvučena živa u srijedu iz ruševina, 66 sati nakon potresa koji je pogodio Van, pokrajinu na istoku Turske, izvijestile su tv postaje

Gozde Bahar, ozlijeđena, smjesta je prevezena u poljsku bolnicu Ercisa, grada najpogođenijeg potresom gdje je pronađena, izvijestile su postaje NTV i CNN-Tuerk. Susjed preživjele Akif Goltas potvrdio je na licu mjesta da je mlada žena spašena nakon velikog napora ekipa za spašavanje tijekom cijele noći.

Prema najnovijim podacima u potresu magnitude 7,2 po Richteru koji je u nedjelju pogodio Tursku poginulo je najmanje 459 osoba.

Prijašnji podaci govorii su da su ozlijeđene 1352 osobe i da su se srušile 2262 zgrade, priopćila je Uprava za katastrofe i izvanredna stanja. Dužnosnici upozoravaju da će broj smrtno stradalih vjerojatno još rasti jer je veliki broj ljudi na popisu nestalih osoba.

Potraga za preživjelima se nastavlja a svima je nadu u pronalaženje živih pod ruševinama dao i jučerašnji slučaj pronalaska male Azre stare 14 dana.

Turski Crveni polumjesec trudi se da bi što brže zbrinuo preživjele koji su ostali bez krova nad glavom. Već su se čule pritužbe na nedostatak šatora, a Turska je i od Izraela zatražila montažne kućice.

Izraelsko ministarstvo obrane je preciziralo da će prvi zrakoplov Boeing 747 u srijedu poslijepodne prevesti dijelove nastambi u Tursku, a drugi zrakoplovi će biti poslani sljedećih dana. Ministarstvo obrane je preciziralo da je tursko traženje pomoći stiglo preko veleposlanstva Turske u Tel-Avivu.

Japansko veleposlanstvo u Ankari je objavilo da Tokio donira 400.000 dolara za humanitarne napore a da će hitno poslati i ostalu pomoću, uključujući i šatore.