evakuirano više od 1000 osoba

Španjolski vatrogasci i dalje se bore s požarom koji je uništio više od 4000 hekatara šume

25.03.2023 u 10:48

Bionic
Reading

Vatrogasci su u subotu rekli da su zaustavili širenje prvog većeg požara u Španjolskoj ove godine, koji se proširio kroz istočnu pokrajinu Valenciju, gdje je uništio više od 4000 hektara šume i prisilio 1500 stanovnika da napuste svoje domove.

Neobično suha zima diljem dijelova južne Europe izazvala je strah od ponavljanja požara iz 2022. kada je uništeno 785.000 hektara, što je više nego dvostruko više od godišnjeg prosjeka u posljednjih 16 godina, prema statističkim podacima Europske komisije.

U Španjolskoj su prošle godine 493 požara uništila rekordnih 307.000 hektara zemljišta, prema Europskom sustavu za informiranje o šumskim požarima (EFFIS).

Oko 500 vatrogasaca je uz podršku 20 zrakoplova i helikoptera nastojalo pod kontrolu dovesti požar u blizini sela Villanueva de Viver u pokrajini Valencija, objavile su hitne službe u subotu.

Uspjeli su spriječiti širenje požara na druga područja.

Pokrajinske novine Las Provincias su objavile da policija vjeruje da je požar možda izazvan iskrom iz stroja koji se koristi za skupljanje granja.

  • +11
Požar u Španjolskoj Izvor: Profimedia / Autor: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Osam mjesta je evakuirano, rekla je Gabriela Bravo, šefica unutarnjih poslova u pokrajini.

"U subotu ujutro, zrakoplovi će pokušati zaustaviti širenje požara na druga mjesta", rekla je Bravo na tiskovnoj konferenciji kasno navečer u petak. Španjolska se suočava s dugotrajnom sušom nakon tri godine ispodprosječne količine oborina.

Vrijeme će biti suše i vruće nego inače ovog proljeća uzduž španjolske sjeveroistočne mediteranske obale, što će povećati rizik od požara, rekla je meteorološka služba AEMET za Reuters prošlog tjedna.