BOMBARDIRANJE GAZE

Španjolski sudac nastavlja istragu o izraelskim zločinima

04.05.2009 u 16:42

Bionic
Reading

Sudac španjolskog Nacionalnog suda Fernando Andreu u ponedjeljak je, suprotno mišljenju državnog tužiteljstva, odlučio nastaviti istragu protiv izraelskih vojnih dužnosnika zbog 'zločina protiv čovječnosti' koji su možda bili počinjeni tijekom bombardiranja Gaze 2002., javile su agencije

Andreu istragu vodi protiv sedmorice aktivnih i jednog bivšeg izraelskog vojnog dužnosnika i akcije ratnog zrakoplovstva nad Gazom u kojoj je u bombardiranju poginuo navodni pripadnik Hamasa i 14 civila, među kojima devetero djece. Ured španjolskog državnog tužitelja prošli je mjesec od Andreua zatražio prekid istrage zbog toga što Izrael i dalje istražuje taj napad. No sudac je taj zahtjev u ponedjeljak odbio, rekavši kako nije vidio ikakav dokaz takve istrage u Izraelu.

'U Izraelu nije bilo, niti je sad u tijeku, ikakav pravni postupak namijenjen istrazi' bombardiranja Gaze, rekao je Andreu u obrazloženju odluke. Sudac je tu odluku argumentirao činjenicom kako Izrael nikad nije proveo istragu o tim događajima, a sve i da jest, to ni na koji način ne bi sprječavalo španjolsko pravosuđe da provede svoju pravnu nadležnost.

Ustvrdio je kako djeluje u skladu s primjenom španjolskog pravnog načela univerzalne nadležnosti prema kojem se za teške zločine poput genocida, terorizma ili mučenja može povesti postupak u Španjolskoj čak i ako su navodno počinjeni drugdje. Andreu je pristao otvoriti istragu o tom slučaju u siječnju na traženje rodbine palestinskih žrtava napada, što je izazvalo srdžbu Izraela i neugodu za španjolsku vladu, koja nastoji igrati aktivnu diplomatsku ulogu u nastojanjima da se na Bliskom istoku ostvari mir.

Španjolska istraga temelji se na žalbi Palestinskog centra za ljudska prava u kojoj se opisuje izraelski zračni napad na Gazu 22. srpnja 2002. u kojem je poginuo dužnosnik Hamasa Sala Šeade i 14 civila, 'većinom djece i dojenčadi'. U Eksploziji bombe teške više od jedne tone u četvrti Daraju ranjeno je još oko 150 Palestinaca. Tužba se odnosi na bivšeg izraelskog ministra obrane Benjamina Ben-Eliezera i još šest visokih vojnih dužnosnika.