video nadzor

Španjolske klaonice kamerama protiv zlostavljanja životinja

23.08.2022 u 19:31

Bionic
Reading

Španjolske klaonice će postaviti sustave video nadzora kako bi bile sigurne da se životinje u njima ne zlostavljaju prije usmrćivanja, priopćila je vlada u utorak, ističući da je to prvi takav primjer u Europskoj uniji

'Prva smo zemlja EU-a koja će imati obvezan sustav video nadzora u klaonicama', pohvalilo se na Twitteru ministarstvo potrošačkih poslova u lijevoj vladi Pedra Sancheza. Mjera je prihvaćena na ministarskom vijeću u utorak – prvom nakon ljetne stanke – u obliku zakonske uredbe, što će omogućiti njezino brže upućivanje u parlament i njezino prihvaćanje.

Guillermo Moreno, izvršni direktor Equalije, nevladine organizacije koja promiče ovakvu reformu, rekao je za AFP da je zadovoljan ovom mjerom koju je opisao kao 'prvi korak, nužan i važan, u ispunjavanju zahtjeva za dobrobit životinja u klaonicama'. Po njegovim riječima, Španjolska se ovime pridružuje Engleskoj, Škotskoj i Izraelu koji su već uveli slične sustave.

Kamere će se postaviti u 'objektima u kojima su žive životinje, pa i u zoni istovara i u hodnicima za usmjeravanje životinja' te u boksovima za omamljivanje, gdje ih se usmrćuje, navodi ministarstvo u priopćenju. Uz to, vodstvo klaonica mora sačuvati snimke kamera kako bi vlasti mogle pristupiti naknadnoj provjeri.