pandemija

Španjolska potvrdila prvi slučaj omikrona

30.11.2021 u 10:45

Bionic
Reading

Španjolska je u utorak potvrdila prvi slučaj zaraze omikron koronavirusom kod 51-godišnjeg muškarca koji je iz Južnoafričke Republike doputovao preko Amsterdama u Madrid. Muškarac ima blage simptome bolesti te se nalazi u izolaciji kako ne bi proširio zarazu

Mikrobiološka služba bolnice Gregorio Marañon u Madridu potvrdila je kod njega prisutnost varijante B.1.1.529 virusa koji predstavlja "veliki broj mutacija", a koji je prvi put identificiran u Južnoafričkoj Republici.

"Ovo je ono što znamo o tom virusu: Zove se Omikron i sadržava više od 30 mutacija", izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

Putniku je u nedjelju po slijetanju u madridsku zračnu luku napravljen brzi test koji je pokazao da je pozitivan na Covid 19. Zdravstvena služba sada provjerava i kontaktira osobe s kojima je možda bio u doticaju tijekom leta iz Amsterdama.

Španjolska traži negativan rezultat testa kod svih putnika koji dolaze iz Južnoafričke Republike te još šest afričkih država ocijenjenima kao područja visokog rizika.

U Kataloniji se istovremeno proučavaju dva moguća slučaja zaraze omikron koronavirusom kod dva putnika koja su po slijetanju u zračnu luku El Prat u Barceloni bila pozitivna na Covid 19. Oni su doputovali iz Južnoafričke Republike preko Njemačke.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u ponedjeljak upozorila kako je rizik od širenja svijetom ove inačice koronavirusa "visok" . Znanstvenici trenutačno pokušavaju ustanoviti je li omikron otporan na cjepiva te je li još zarazniji kao što sugeriraju mutacije utvrđene u njegovom genomu. Znanstvenici su poručili kako je još uvijek prerano za odrediti rizike od zaraze tim sojem virusa.

Većina osoba u Južnoafričkoj Republici kod kojih je detektiran omikrom imaju blage simptome bolesti, no tamošnja zdravstvena služba je upozorila da se širenje pojavilo kod mlađih osoba.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ