NAJDUŽE ŽALOVANJE U POVIJESTI

Španjolska na deset dana spušta zastave na pola koplja zbog gotovo 30.000 preminulih od koronavirusa

25.05.2020 u 08:17

Bionic
Reading

Španjolska će u utorak proglasiti desetodnevnu žalost kojom će se odati počast preminulima od koronavirusa

'Vlada će od utorka, kao sjećanje na sve žrtve pandemije, službeno proglasiti žalost na cijelom teritoriju Španjolske. Žalost će trajati deset dana i to će biti najduže razdoblje žalosti u povijesti demokratske Španjolske', najavio je u nedjelju španjolski premijer Pedro Sanchez.

Šef španjolske vlade je precizirao da će početku službene ceremonije žalovanja nazočiti španjolski kralj Filip VI. te da će tijekom žalosti sve državne zastave biti spuštene na pola koplja. 'Preminuli zaslužuju naše sjećanje, ali i zajedničko razumijevanje', prenose Sanchezovu izjavu španjolski mediji.

U Španjolskoj je izvanredno stanje produženo do 7. srpnja, ali Sanchez nije isključio da se ono, prema potrebi, produži u državi koja je u Europi najpogođenija koronavirusom.

Sanchez se proteklog vikenda suočio s prosvjedom desetaka tisuća sunarodnjaka koji su izašli na ulice na poziv desničarske stranke Vox tražeći od premijera ostavku zbog lošeg upravljanja epidemiološkom krizom. Treća po snazi španjolska stranka smatra Sanchezovu vladu odgovornom za broj preminulih, a spočitava joj i nedostatak zaštitne opreme za zdravstvene radnike i općenito prekasno reagiranje na zarazu.

Koronavirusom je zaraženo oko 280.000 Španjolaca, od čega je preminulo njih 28.678, pa se Španjolska smatra jednom od najpogođenijih zemalja u Europi. Vlada sastavljena u siječnju od Sanchezove Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjeg lijevog Unidas Podemosa uvela je sredinom ožujka jedne od najstrožijih mjera zbog kojih je zaraza zatomljena, dok je broj mrtvih pao na ispod 100, iako je početkom travnja iznosio gotovo tisuću.

Mjere kojima je zatvoren turizam i uslužne djelatnosti dovele su do gubitka tisuća radnih mjesta pa Španjolska središnja banka ove godine očekuje 12,4 postotni gospodarski pad.