DAN POSLIJE

Španjolcima nova poskupljenja i mjere štednje

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg općeg štrajka u Španjolskoj (u Kataloniji jače nego drugdje), Vijeće ministara u toj zemlji danas je prihvatilo paket novih mjera štednje koje pogađaju ama baš sva ministarstva i predstavljaju smanjenje proračuna za čak 16,9 posto

Mjere, kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji u palači vlade La Moncloa, donesene su kako bi se španjolska ekonomija prestala doživljavati kao 'problem za EU'.

Ministar gospodarstva, Cristóbal Montoro, pojasnio je da će se vlada striktno pozabaviti mjerama štednje, da one znače smanjenje budžeta za 27.300 milijuna eura te da se PDV neće povećati kako se ne bi pogađalo poduzetnike.

Potpredsjednica vlade, Soraya Sáenz de Santamaría, dodala je da se mirovine neće smanjivati, ali da će se zalediti plaće državnih službenika, da se neće dirati u naknade za nezaposlene niti u paket socijalnih mjera. Poskupjet će struja (sedam posto za industriju i 4,1 posto za domaćinstava), komunalije i povećat će se neki porezi.

Predsjednik vlade, konzervativac Mariano Rajoy, uvjeren je da će brojke 'biti uvjerljive za partnere u Bruxellesu' te da će Španjolska s predviđenim deficitom od 5,3 BDP-a ispoštovati dogovor s EU.


Nisu se ispunila očekivanja da će štrajk završiti kao u Grčkoj, velikim sukobima, iako su ih neki pokušali inscenirati u Barceloni, Bilbauu, Pamploni i Madridu. Štrajk je prošao uredno u gotovo stotinjak gradova gdje su se dogodila masovna okupljanja (najveće je bilo kod centralnog trga Puerta del Sol u Madridu, uz oko 700.000 građana, prema podacima policije).

Nijedan od glavnih listova nije podržavao štrajk koji se dogodio u povodu prvih stotinu dana vladavine nove garniture, ali i novog zakona o radu koji je digao na noge sindikate koji su oduševljeni rezultatom štrajka iako se zakon neće promijeniti ni za milimetar, kao što je danas rekla ministrica rada Fátima Báñez