SVJEDOCI TERETE KOŠARKAŠKOG TRENERA

Spahija je tukao zarobljenike u Kulinama?

24.10.2010 u 10:07

Bionic
Reading

Iako je u istražnom postupku na Županijskom sudu u Šibeniku posvjedočio da u vojni zatvor Kuline nikada nije dolazio, Novom su se listu javila dvojica bivših šibenskih vojnih policajaca, Mario Barišić i Miro Petković, koji tvrde da je košarkaški trener Neven Spahija sudjelovao u premlaćivanju zatvorenika u Kulinama

'Potvrđujem da je vojni policajac Rajko Žarković svjedočio da je Spahija u Kulinama rukama i nogama tukao jednog zarobljenog vojnika iz Nos Kalika, psujući ga po nacionalnoj osnovi. To se dogodilo u ožujku 1992. godine. Rajko Žarković izbezumljen je došao meni, Miri Petkoviću i Miloradu Pajiću te nam ispričao da je Spahija premlatio jednog zarobljenika. Navodno mu je bio razlog to što zarobljenik nije odgovorio na jedno pitanje. Rajko Žarković o tome je dao iskaz vojnoj i civilnoj policiji. Spahija nije ni smio biti u Kulinama, a bio je i to je napravio', ispričao je Novom listu bivši zapovjednik šibenske satnije 72. bojne Vojne policije Mario Barišić

Barišić je također svjedočio na šibenskom Županijskom sudu, no o svom iskazu nije mogao govoriti. Slično je Novom listu rekao i zapovjednik voda Vojne policije Miro Petković, koji je novinarima ipak ispričao ono što ga sutkinja nije pitala na sudu.

Spahija je bio u ekipi Tvrtka Pašalića i Željka Maglova. Potvrđujem da je Spahija tukao zarobljenike kada su dovedeni iz Nos Kalika, a bili smo prisutni i kada je jednog zarobljenika koji je čistio vojarnu na Šubićevcu u prostoriji dežurnoga brutalno mlatio s još jednim vojnim policajcem. Tukao ga je rukama i nogama i psovao mu četničku majku', kazao je Petković, koji je uz Barišića o zločinima u Kulinama uredno obavještavao nadređene, no reakcije nije bilo.

Spahija, koji je za vrijeme rata bio pripadnik 72. bojne Vojne policije, pred istražnom je sutkinjom zanijekao ikakvu povezanost sa zločinima. Pred sudom je tvrdio da nikada osobno nije dolazio u Kuline te da nikada nije vidio ni čuo za zlostavljanja ratnih zarobljenika.

Podsjetimo, Spahiju se povezuje s mučenjem i zlostavljanjem zarobljenih srpskih vojnika i civila u Kulinama 1992. i 1993, za što se kaznenom prijavom već terete bivši čelnik šibenskog SIS-a Tvrtko Pašalić, bivši pripadnik 73. bojne Vojne policije Željko Maglov, tadašnji zapovjednik vojnog zatvora Kuline Damir Boršić i bivši vojni policajac Milorad Pajić.