DUGOVI DOLAZE NA NAPLATU

Soros: Putinova Rusija propada, pa želi da EU propadne prije nje

22.02.2016 u 11:45

Bionic
Reading

Režim ruskoga predsjednika Vladimira Putina, kojemu iduće godine zbog dospijeća velikog dijela dugova te zbog niskih cijena energenata prijeti bankrot, koristi migracijsku krizu za destabilizaciju Europske unije, piše u sindiciranom autorskom članku koji u ponedjeljak prenosi ljubljansko 'Delo' američki milijarder i osnivač Zaklade za otvoreno društvo George Soros

'Za Putinov režim najdjelotvorniji je način da izbjegne svoju propast to  da se pobrine da prije njega propadne Europske unije', navodi se u prilogu, te dodaje da EU, koju pogađa više kriza, 'puca po šavovima' i da u takvom stanju neće moći održati ekonomske sankcije protiv Putina, uvedene zbog ruske aneksije Krima i poticanja separatizma u Ukrajini.

'Podijeljena Europa Putinu bi jako koristila jer bi iskoristio svoja poznanstva zasnovana na ekonomskim interesima, te protueuropske stranke s kojima je brižno njegovao odnose', navodi Soros.

Kako navodi, Putinova Rusija predstavlja realnu prijetnju EU-u, pa bi ona morala jedinstveno nastupiti protiv nje budući da je zapravo Rusija i EU u sadašnjim odnosima vode 'bitku s vremenom' tko će prvi propasti.

Teško je razumjeti zašto lideri EU-a i SAD-a vjeruju Putinu i njegovim riječima umjesto da ga sude 'po djelima' jer se pokazalo da mu se ne može vjerovati, a napadi ISIS-a i njegovo terorističko djelovanje 'ne mogu se, bez obzira na svoju surovost, usporediti s ugrozom koja prijeti od Rusije', navodi se u članku.

Tu će opasnost biti teško pobijediti, ali to je utrka s vremenom i što  svijet prije postane svjestan te opasnosti to bolje, navodi Soros.

Putin je dobar taktičar, ali loš strateg, pa je djelovanjem u Siriji došao u konflikt s turskim predsjednikom Erdoganom i tako naštetio interesima i Rusije i Turske.

No, pogrešno je misliti da se je on odlučio za intervenciju u Siriji kako bi povećao izbjeglički val u Europu, ali kad je do toga došlo iskoristio je priliku jer u izbjegličkoj krizi 'vidi priliku kako ubrzati raspad Europske unije', navodi Soros.

'Kada je neka država ili savez država u smrtnoj opasnosti, onda je za lidere bolje da se s teškom realnošću uhvate u koštac, nego da je ignoriraju. U borbi za svoj opstanak EU je prisiljena nastupiti protiv Putinove Rusije', navodi Soros.