FINANCIAL TIMES

Soros: Eurozona ulazi u smrtonosnu fazu

12.04.2012 u 13:09

Bionic
Reading

Multimilijarder George Soros, jedan od najutjecajnijih svjetskih burzovnih mešetara i predsjednik Soros Fund Managementa, upozorio je u četvrtak da je kriza eurozone 'ušla u manje hirovitu, ali zato smrtonosniju fazu'

U komentaru objavljenom u Financial Timesu Soros je poručio da je kriza eurozone odnedavno još pogubnija jer se jaz između ulagača i zaduženih zemalja nastavio produbljivati.

Soros ističe da Europu čeka dugotrajno razdoblje ekonomske stagnacije ili još gori scenarij, bez obzira na to hoće li euro preživjeti.

Ujedno, financijer nudi savjete kako izbjeći 'klopku deflacije koja prijeti uništavanjem još uvijek nedovršene političke zajednice'.

Kao prvo, s obzirom da su zakazala pravila koja određuju život eurozone, potrebno je pristupiti njihovoj radikalnoj reviziji. Obrana postojećeg stanja, koje očito ne funkcionira po sadašnjim principima, dodatno pogoršava situaciju.

Drugo, riječ je o krajnje abnormalnom stanju koje treba rješavati izvanrednim mjerama da bi se vratila normalnost.

Konačno, nova pravila moraju financijskim tržištima omogućiti svojstvenu nestabilnost.

Soros predlaže i neke neuobičajene mjere za normalizaciju stanja u eurozoni, uključujući režim koji bi kažnjavao države članice koje ne ispune svoje obaveze i nagrađivao one kojima to pođe za rukom. Prema njegovom mišljenju, 'za smanjivanje jaza u konkurentnosti sve članice trebaju moći refinancirati postojeće dugove po istoj kamatnoj stopi'.

Soros shvaća da moćna središnja banka Njemačke nikada neće prihvatiti takve prijedloge, no zaključuje: 'Budućnost Europe je političko pitanje: izvan je nadležnosti Bundesbanke da odlučuje o tome.'