MICHELLE BACHELET

Socijalistkinja preuzela kormilo Čilea

16.12.2013 u 09:27

Bionic
Reading

Socijalistkinja Michelle Bachelet koja je u nedjelju ponovno izabrana za predsjednicu Čilea, obećala je 'duboke transformacije' kako bi ispunila očekivanja u zemlji koja je obilježena velikim nejednakostima

Bachelet je unatoč slabom odazivu na nedjeljni drugi krug izbora, pobijedila svoju protukandidatkinju Evelyn Matthei sa 62,1 naspram 37,8 posto glasova, što je najgori rezultat jedne desne stranke od povratka demokracije u toj zemlji.

Dosadašnji predsjednik Sebastian Pinera kazao je da je Bachelet, koju je naslijedio 2010. na mjestu mjestu šefa države, izborila 'veliku pobjedu' te joj je zaželio uspjeh. Čestitala joj je odmah i Evelyn Matthei.

U svom govoru Bachelet je kazala da je hitno potrebno izgraditi Čile koji će biti 'pravedniji' te stati na kraj nejednakostima. 'Vrijeme je da se provedu korjenite promjene' u zemlji, čak i ako to neće biti lako, rekla je pred tisućama pristaša u Santiagu. 'To neće biti lako, ali kada je bilo lako mijenjati svijet da bi bio bolji', upitala je.


Nakon prvog mandata 2006-2010. Michelle Bachelet (62), liječnica po struci i prva žena na čelu jedne južnoameričke države, potvrdila je prognoze koje su joj davale komotnu pobjedu.

Njezin je program utemeljen na reviziji ustava iz 1980., fiskalnim reformama, kvalitetnijem javnom obrazovanju, poboljšanju sustava zdravstva i javnih službi.

Nasljeđuje zemlju koju pomalo guši usporavanje svjetske ekonomije i smanjene investicije, ali joj je gospodarstvo i dalje solidno s predviđenim rastom za 2014. između 3,75 i 4,75 posto.