JEAN-CLAUDE JUNCKER:

Socijalisti preuzimaju ekonomiju Europske unije

09.07.2014 u 09:47

Bionic
Reading

Predloženi kandidat za predsjednika Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u utorak da bi sljedeći povjerenik za ekonomske i monetarne poslove trebao biti netko iz socijaldemokratskih redova

Juncker je utorak u Europskom parlamentu započeo niz razgovora sa zastupničkim klubovima u sklopu priprema za plenarnu sjednicu sljedećeg tjedna, na kojoj bi ga zastupnici trebali potvrditi za predsjednika Komisije.

U razgovoru sa zastupničkim klubom socijalista i demokrata, Juncker je rekao da će novi povjerernik za ekonomske i monetarne poslove 'najvjerojatnije biti socijaldemokrat'. Dosad je na tom položaju bio finski liberal Olli Rehn, koji je sada zastupnik u Europskom parlamentu.

U igri za to mjesto je nekoliko imena, među kojima su bivši francuski ministar financija Pierre Moscovici i nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem, koji su obojica socijalisti.

Socijalisti u Europskom parlamentu te socijaldemokratske vlade u zemljama članicama traže da se promijeni dosadašnja politika stroge proračunske štednje u EU-u tako da se veći naglasak stavi na poticanje rasta

Juncker je u razgovoru sa socijalistima rekao i da bi trebalo demokratizirati sustav 'trojki'. Trojku čine predstavnici Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda zaduženi za nadzor provedbe mjera u zemljama članicama eurozone koje su zatražile financijsku pomoć, poput Grčke ili Irske. Česti su bili prigovori u tim zemljama da dužnosnici tih triju institucija nameću drastične mjere, a da pritom nemaju nikakav demokratski legitimitet.