preusmjeravanje sredstava

Socijaldemokrati u EP-u traže pomoć zapadnom Balkanu zbog koronavirusa

18.03.2020 u 06:24

Bionic
Reading

Skupina Socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu zatražila je od Europske komisije i zemalja članica Europske unije da financijski pomognu zemljama zapadnog Balkana kako bi zauzdale pandemiju koronavirusa

Kako se navodi u priopćenju dostavljenom medijima u BiH iz ureda hrvatskog eurozastupnika Tonina Picule, koji je jedan od inicijatora, od Europske komisije se traži da se nepotrošena sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) preusmjere u borbu protiv koronavirusa kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u EU. Uz to se očekuje razmatranje mogućnosti da se također usmjeri dio sredstva drugih financijskih instrumenata za pomoć zapadnome Balkanu.

Također, zemljama zapadnog Balkana trebalo bi omogućiti da kupuju medicinsku opremu, poput maski i respiratora, od zemalja članica. Kao jedan od inicijatora, Picula, koji je koordinator Socijalista i demokrata za vanjsku politiku u Europskom parlamentu i izvjestitelj za proširenje na zapadnom Balkanu, izjavio je tom prigodom kako bi prvi dokaz solidarnosti bio da se najbližim susjedima pomogne kako bi bolje opremili zdravstvene sustave te lakše suzbili i liječili zarazu.

  • +14
Kafići i restorani u vrijeme koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

„Ne smijemo zemlje zapadnog Balkana ostaviti da se same bore s ovom izvanrednom ljudskom i ekonomskom krizom koju je izazvao koronavirus. Njihovi su zdravstveni sustavi prečesto nedovoljno financirani i nedostaju im zdravstveni radnici koji su napustili te zemlje. Zbog toga zapadni Balkan mora biti isključen iz novog režima 'autorizacije izvoza zaštitne opreme' u treće zemlje i mora im biti omogućeno da zaštitnu opremu nabavljaju u Europskoj uniji“, istaknuo je Picula. Po njegovim riječima važno je preusmjeriti IPA pretpristupna sredstava kako bi ove zemlje imale na raspolaganju dovoljno novca za borbu protiv koronavirusa.

„Poput zemalja članica, zemlje zapadnog Balkana morale bi imati opciju preusmjeravanja nepotrošenog novca za kupovinu testova i zaštitne opreme, kao i za poduzimanje drugih mjera nužnih za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa“, ističe SDP-ov eurozastupnik.

Po njegovim riječima upravo su izvanredne okolnosti ujedno prigoda za nastavljanje pojačane dinamike proširenja koja je omogućena novom metodom pregovaranja. „Pozdravljamo odluku nizozemskog parlamenta donesenu u ponedjeljak, kojom daju zeleno svjetlo EU da u najskorijem roku započne pregovore o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom“, poručio je Picula.