AFERA VATILEAKS

Sobar može dobiti i do četiri godine, a Papa ga možda i pomiluje

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 29.09.2012 15:39
  • Objavljeno 29.09.2012 u 14:00
Paolo Gabriele (dolje) i papa Benedikt XVI.

Paolo Gabriele (dolje) i papa Benedikt XVI.

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Papin bivši sobar Paolo Gabriele optužen je za krađu s otežavajućim okolnostima, za što bi mogao dobiti kaznu od najviše četiri godine zatvora. Dakle, nije optužen i za iznošenje povjerljivih dokumenata uzetih u Papinoj sobi izvan Vatikana

Prvi važan kazneni proces u Vatikanu započeo je danas ujutro, točno u 9.30 sati, u Palači državnog suda: proces protiv bivšeg Papina sobara Paola Gabrielea (50) i informatičara Claudija Sciarpellettija (48). Gabriele je prisutan u sudnici, dok Sciarpelletti nije, kako je rekao njegov odvjetnik Gianluca Benedetti, zbog toga što mu je pozlilo, vjerojatno zbog uzbuđenja. No u sudnici, stvarno malenoj, veličine oko 15x10 metara, nije bilo napetosti, dapače, atmosfera je bila vrlo ležerna. Tijekom pauze u sudnici Gabriele je razgovarao sa svojom odvjetnicom i bio je opušten i nasmijan, ali za vrijeme audijencije je mirno, gotovo kao kip, sjedio i slušao. Bio je odjeven u svijetlo sivo odijelo i nije pokazivao posebni umor. Stigao je u sudnicu šest minuta prije početka procesa. Nije bio u pratnji policije, kao što ni jedan policajac nije stajao uz njega. U sudnici su bila samo dva žandara i jedan švicarski stražar. Iznad stola za kojim sjedi sudsko vijeće u sastavu Giuseppe Dalla Torre (predsjednik), Paolo Papanti-Pelletier i Venerando Marano, nalazi se križ, a na jednoj strani je slika pape Benedikta XVI. kao šefa države grada Vatikana. Nigdje ne piše da je 'zakon jednak za sve', što piše u svim talijanskim sudnicama.

Nakon što se začulo zvono, predsjednik sudskog vijeća je kazao: audijencija je otvorena. Pročitana su imena svjedoka koji će biti pozvani. Ukupno 13, ali kako je proces sada odvojen, ostaje osam svijedoka u procesu protiv Gabrielea. Gabrieleova odvjetnica Cristiana Arru zatražila je razna isključenja, pa čak i da taj sud nije nadležan, pa i isključenje zapisnika kada je njezin štićenik bio ispitivan bez prisutnosti odvjetnika. Tražila je i da ček koji je nađen u Gabrieleovu stanu, po kojem se Benediktu XVI. darovalo 100.000 eura (sada je prvi put objavljeno da je iznos bio u eurima, a ne u dolarima te da je bio predan Papi tijekom njegova posjeta Havani, ali mu ga je poslao rektor španjolskog sveučilišta, dakle ne iz Meksika), kao i grumen navodnog zlata. Sud je odlučio da će se o tome raspraviti u sudnici, ali i da ti predmeti nisu bitni za proces. Razni dokumenti koje je istraga prikupila u stanu Gabrielea stavljeni su u ukupno 82 kartonske kutije raznih veličina. No malo je dokumenata koje bi se moglo okarakterizirati povjerljivima.

Promotor pravde, kako se naziva vatikanski tužitelj, Nicola Picardi, nije se suprotstavio odvajanju procesa. Naime, ispada da je informatičar Claudio Sciarpelletti, koji je bio optužen za pripomaganje u iznošenju dokumenata izvan Vatikana, zapravo imao samo jedno pismo za koje je njegov odvjetnik Gianluca Benedetti kazao da ga je dobio od jedne crkvene osobe, s time da ga preda Gabrieleu, ali je ostalo u njegovoj prostoriji. Sciarpelletti je poručio preko svoga odvjetnika da nije veliki prijatelj s Gabreleom kako se to prikazivalo, već da su samo pokoji put razgovarali. Gabriele je potvrdno kimnuo glavom na činjenicu da njih dvojica nisu veliki prijatelji.

Podsjetimo da je proces sazvan jer je papin bivši sobar Paolo Gabriele optužen za krađu s otežavajućim okolnostima, za što bi mogao dobiti kaznu do najviše četiri godine zatvora. Dakle, nije optužen i za iznošenje povjerljivih dokumenata uzetih u Papinoj sobi izvan Vatikana. Informatičar Claudio Sciarpelletti optužen je samo za pripomaganje. Zapravo, istraga u Vatikanu je započela nakon što su povjerljivi dokumenti izašli u javnost i htjelo se otkriti tko ih iznosi. Gabriele je, dakle, samo optužen za posjedovanje kopija dokumenata koji su se nalazili na stolu Benedikta XVI.

To je kazneni proces, kakvi se održavaju u svakoj državi, i nema nikakve veze s kanonskim zakonikom i Katoličkom crkvom. Proces se odvija prema talijanskom kaznenom zakonu i talijanskoj kaznenoj proceduri, jer je Vatikan prihvatio talijanske zakone. Dakle, neće biti, kao u američkom sudstvu (i u američkim filmovima), da se optuženika pita smatra li se krivim ili nevinim. Također, za razliku od američkog sudstva, eventualna priznanja optuženih u istražnom postupku ne uzima se zdravo za gotovo. U SAD-u priznanje znači završen proces. U Italiji, pa dakle i u Vatikanu, priznanje zločina u istražnom postupku ne smatra se konačnim i nije važeće, jer bi se moglo dogoditi da se od osumnjičene osobe iznudi priznanje zločina. Počinje se, dakle, sve ispočetka, premda i materijali i izjave svjedoka i ostalo prikupljeno tijekom istražnog postupka postaje dio postupka.

Na sljedećoj audijenciji, dakle 2. listopada, bit će saslušani svjedoci u procesu protiv Gabrielea. Dakle, bit će saslušano, kako sada stoje stvari, osam svjedoka: mons George Geanswein (Papin osobni tajnik), Cristina Cernetti, Giuseppe Pesce, Costanzo Alessandrini, Lucia Cintia, Stefano De Santis, Silvano Carli i Luca Bassetti. Stječe se dojam da će se sve vrlo brzo zaključiti i da ni Gabriele neće biti strogo kažnjen. Današnja audijencija bila je, ponovimo, vrlo opuštena. Čak se i neformalno, gledano prema sudskoj proceduri, interveniralo. Šef vatikanske žandarmerije Domenico Giani je, naprimjer, intervenirao sa svoga mjesta kada je trebalo ispraviti neku brojku.

Za publiku i novinare u sudnici je bilo samo 18 stolica. Deset mjesta bila su za novinare. Zatim su na nekim mjestima sjetili ljudi iz Vatikana, a samo četiri ili pet mjesta bilo je za publiku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi