EKVADORSKI PREDSJEDNIK

'Snowdenova sudbina ovisi o Rusiji'

30.06.2013 u 09:21

Bionic
Reading

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa potvrdio je u subotu da prebacivanje Edwarda Snowdena, bivšega zaposlenika Američke nacionalne agencije za sigurnost koji ne može napustiti Moskvu otkako je zatražio politički azil u Ekvadoru, ovisi o 'ruskim vlastima'.

'Da bi zatražio azil, mora se nalaziti na ekvadorskom teritoriju. Zasad rješenje, odnosno Snowdenova sudbina, ovisi o ruskim vlastima', rekao je Correa u razgovoru za ekvadorsku televiziju Oromar. Edward Snowden, koji je objavio postojanje tajnog američkog programa praćenja elektroničkih komunikacija, od nedjelje se nalazi u tranzitnoj zoni moskovske zračne luke Šeremetjevo kamo je stigao iz Hong Konga.

Snowden je zatražio politički azil u Ekvadoru, koji je prije godinu dana u svom veleposlanstvu u Londonu dao azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu. 'Mi nismo izazvali ovu situaciju. Snowden je u kontaktu s Assangeom koji mu je preporučio da zatraži politčki azil u Ekvadoru', dodao je Correa.

'Stigne li na ekvadorski teritorij, razmotrit ćemo njegov zahtjev kao što smo razmotrili Assangeov', rekao je ekvadorski predsjednik naglasivši da će 'u ovom slučaju zatražiti savjet Sjedinjenih Država'.

Correa je prije potvrdio da ga je nazvao američki potpredsjednik Joe Biden i zatražio da Snowdenu odbije molbu za azil.