WIKILEAKS

Snowden zatražio azil u 21 zemlji

02.07.2013 u 11:42

Bionic
Reading

Bivši suradnik američkih obavještajnih službi Edward Snowden, kojeg Washington traži zbog špijunaže, zatražio je azil u 21 zemlji, među kojima u Rusiji, Islandu, Ekvadoru, Kubi, Venezueli, Brazilu, Indiji, Kini, Njemačkoj i Francuskoj, prenijela je u ponedjeljak internetska stranica WikiLeaks

Te zahtjeve je u Snowdenovo ime predala Sarah Harrison, britanska djelatnica WikiLeaksa koja je pratila Snowdena 23. lipnja na putu od Hong Konga do Moskve.

Zahtjevi su predani ruskom dužnosniku u zračnoj luci Šeremetjevo u ponedjeljak kasno navečer, prema priopćenju s WikiLeaksa.

Dokumenti naglašavaju opasnosti progona za Snowdena u Sjedinjenim Državama i ruski dužnosnici su ih počeli dijeliti nadležnim veleposlanstvima u Moskvi, navodi se u priopćenju.

Ostale zemlje kojima je Snowden uputio zahtjev za azil su Austrija, Bolivija, Finska, Italija, Irska, Nizozemska, Nikaragva, Norveška, Poljska, Španjolska i Švicarska, prema istom izvoru.

Snowden je u ponedjeljak optužio američkog predsjednika Baracka Obamu da vrši pritisak na čelnike zemalja od kojih je tražio zaštitu.

Putin o Snowdenu


On je posebice optužio Obamu da je naredio potpredsjedniku Joeu Bidenu da vrši pritisak na čelnike zemalja od kojih je tražio politički azil, posebice Ekvadora, s namjerom da postigne njegovo izručenje.

U isto vrijeme je objavljeno Snowdenovo pismo predsjedniku Ekvadora Rafaelu Correi u kojem mu zahvaljuje na podršci.

Predsjednik Correa je u razgovoru u ponedjeljak potvrdio da je Joe Biden od njega tijekom vikenda tražio da odbije Snowdenou molbu azila.