POBJEDNIK NATGEOA

'Snimanje pijavica u Istri bilo je totalno ludo!'

20.08.2014 u 13:04

  • +2

Olujni sustavi i tornada u SAD-u

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Korošec

Bionic
Reading

Slovenac Marko Korošec, jedan od najpoznatijih europskih lovaca na oluje, osvojio je početkom kolovoza glavnu fotografsku nagradu uglednog časopisa National Geographic zapanjujućom snimkom formiranja ćelije u aleji tornada u Koloradu

Osim što je izvrstan poznavatelj meteorologije, Korošec također vodi vrlo uspješnu stranicu Severe Weather Europe, a okušao se i u lovu na brojne vremenske pojave širom svijeta.

Prošli tjedan je u intervjuu svojem kolegi, članu Crometea i stormchaseru Radi Popadiću rekao da je Crometeov tim najbolja udruga popularizatora meteorologije u jugoistočnoj Europi.

'Crometeo je dobra ekipa koju čine brojni prijatelji, a također posjeduju zavidnu razinu znanja. Svojim meteorološkim informacijama i fotografijama uvijek su aktualni. Crometeo je znatno pridonio meteorološkoj informiranosti ljudi u Hrvatskoj i regiji, a veseli me suradnja s krometeovcima', rekao je Korošec.

Na pitanje koja je bolja destinacija za lov na oluje - Slovenija ili Hrvatska - odgovorio je da obje države imaju svoje prednosti.

'Za zimske mećave najbolji su Gorski kotar i unutrašnjost Slovenije, a za proljetne oluje dobri su nizinski krajevi Slovenije i Slavonija u Hrvatskoj. Tršćanski zaljev je vrlo fotogeničan, a isto vrijedi za kompletnu istočnu obalu Jadrana', objasnio je fotograf iz Sežane.

Kao dva najupečatljivija lova u svojoj karijeri izdvojio je onaj od 25. svibnja 2013. u Kansasu, u kojem je snimio nagrađenu fotografiju, te drugi od 24. lipnja 2013. u Istri, kada je vidio čak 16 pijavica na moru.

'Totalno ludo, ništa tako impresivno do tada nisam vidio. U jednom trenutku bilo je šest pijavica u ravnini', opisao je svoje istarsko adrenalinsko iskustvo Korošec.

Fascinantne Korošecove fotografije pogledajte gore u fotogaleriji, a videozapis lova u kojem je zajedno s krometeovcima snimao buru na Jadranu pogledajte dolje. Cijeli intervju možete pročitati na ovom linku