PROLJEĆE ILI ZIMA

[FOTO/VIDEO] Snijeg zabijelio Gorski kotar, dio Zagreba poharala tuča pa upeklo sunce, olujna bura otežava promet

03.04.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Iako se dijelom i razvedrilo na krajnjem sjeveru i sjeverozapadu zemlje, još dosta kiši u ostatku zemlje, ima i grmljavine na moru, u Ogulinu pada umjeren snijeg, kao i na Zavižanu. Zapad Zagreba poharala je tuča, nakratko su zabijelili i obronci Medvednice, a nekoliko minuta kasnije zima se povukla i ustupila mjesto suncu

U nastavku dana meteorologinja N1 Tea Blažević predviđa postupno slabljenje oborine. Kako sa sjeverozapada jača greben anticiklone, tako će do večeri oborina prestati u većini predjela, iako i sutra, na sam Uskrs treba računati na oborinu, lokalno na malo kiše ili pljuskova, u gorju snijeg.

Tuča u Španskom Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Probleme danas i sutra prijepodne stvarat će jaka i vrlo jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, slabjet će sutra prema kraju dana. Uskrs će biti svjež, desetak stupnjeva na kopnu, duž obale uglavnom između 13 do 17.

Novi tjedan počet će hladno, i sunčano. Novo pogoršanje izgledno je u utorak, kad bi snijega moglo biti diljem unutrašnjosti pa i ponegdje uz obalu.

  • +21
Snijeg u Gorskom kotaru dan prije Uskrsa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatski autoklub (HAK) javlja da sz zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvoreni:

  • autocesta A1 na dionici između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina - DC50 i DC27),
  • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,
  • Paški most.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle ( I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Jutros je u Gorskom kotaru zasniježilo, video iz okolice Vrbovskog donosi nam Đorđe Dokmanović. 🌨 Nažalost, ove voćke će idućeg tjedna vjerojatno uništiti mraz...

Objavljuje IstraMetSubota, 3. travnja 2021.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Zbog ponegdje jake kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Poteškoće u prometu moguće su na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi p rema privremeno postavljenoj signalizaciji.

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje.