VREMENSKE NEPRILIKE

Snijeg otežava promet, a na Primorju orkanska bura

08.01.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Snijeg, ponegdje vrlo gust, pada u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te mjestimice i u Hrvatskom primorju, a promet u Primorju otežava orkanska bura

U Lici je najviše snijega palo na području Plitvica i preko prijevoja Kapele, Baških Oštarija, Ljubovu i Prijeboju. Na području Korenice dodatne teškoće uzrokuje jak vjetar pa je smanjena vidljivost. Više od 70 kamiona s ralicama "Like cesta" od noćas su na terenu.

Na autocesti Zagreb - Šestanovac od Jezerana do Sv. Roka brzina vožnje ograničena je na 60 kilometara na sat.

Zbog orkanske bure, dionica autoceste A 1, između čvorova Sveti Rok i Maslenica zatvorena je za sav promet. Paški most i dionica Jadranske magistrale (D 8), od Karlobaga do Svete Marije Magdalene otvoreni su samo za osobna vozil, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Iz istog razloga, na autocesti A 6 Rijeka-Zagreb, između Delnica i Kikovice, samo u smjeru Rijeke, zabranjen je promet teretnim vozilima iznad 3,5 tone, vozilima s natkrivenim teretnim prostorom, autobusima, motociklima i vozilima s kamp prikolicama.

Krčki most zatvoren je za vozilâ I. skupine (autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama), dionice Jadranske magistrale (D 8) od Bakra do Karlobaga zatvorena je za I. i II. skupinu (autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama i vozila s natkrivenim teretnim prostorom).
Mokri su i skliski kolnici od kiše u Hrvatskom primorju, Istri i Dalmaciji.

Zbog zimskih uvjeta u Lici, Gorskom kotaru i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra, Delnica i Vrbovskog, zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Zbog niskih temperatura u većem dijelu zemlje moguća je poledica.

Od danas, 8. siječnja, u 12 sati do 27. veljače do 12 sati, zbog radova za sav promet bit će zatvorena dionica Istarskog ipsilona Kanfanar-Pula. Obilazak za smjer Umag-Pula je: čvor Kanfanar-čvor Sošići-DC 21-Pula, a za smjer Rijeka-Pula je: čvor Žminj-ŽC 5077-ŽC 5190-DC 21-Pula.

Na graničnim prijelazima promet je rijedak.

Trajekti plove redovito.