ZAMETENE METROPOLE

Snijeg blokirao promet u Londonu i Parizu

02.02.2009 u 10:01

Bionic
Reading

Obilne snježne padaline zamele su London i Pariz u ponedjeljak i dovele do prekida prometa, javljaju svjetske novinske agencije

LONDON/PARIZ - Londonski Heathrow, najprometnija zračna luka u svijetu, priopćila da će zbog snijega koji je napadao tijekom noći, a pada i dalje, doći do kašnjenja i otkazivanja letova. Slične probleme imaju i druge londonske zračne luke Gatwick i Stansed.

Londonski autobusi, koji dnevno u prosjeku prevezu 6 milijuna ljudi, ne voze zbog "nepovoljnih i opasnih vremenskih uvjeta na cestama". U podzemnoj željeznici zabilježeni su problemi na 8 od 11 linija.

Britanska meteorološka služba priopćila je da bi u nekim dijelovima zemlje, među kojima u Londonu i drugim područjima jugoistočne Engleske, do podneva u ponedjeljak moglo pasti 15 centimetara snijega.

Ova zima u Britaniji je najhladnija u posljednjem desetljeću, a prognoze predviđaju da će se hladno vrijeme nastaviti i idućih dana.

Snijeg je prekrio i sjeverni dio Francuske u ponedjeljak i izazvao prometne gužve i otkazivanje letova.

U nekim pariškim predgrađima promet je zaustavljen zbog snijega.

Televizija BMF je javila da je otkazano 15 do 25 posto predviđenih letova u dvije glavne pariške zračne luke, a ostali letovi u prosjeku kasne 30 minuta.

Snijeg se u Parizu pretvorio u ledenu kišu tako da su uvjeti na cestama još opasniji.