OTKAZANA OPASNOST OD TSUNAMIJA

Snažan potres kod Novog Zelanda

15.07.2009 u 13:32

Bionic
Reading

Snažan potres magnitude 7,8 Richtera pogodio je u srijedu morsko područje kod Novog Zelanda zbog čega je odmah oglašena opasnost od tsunamija. No, nakon što ni dva sata poslije potresa nisu zamijećeni posebno veliki valovi, opasnost od tsunamija je otkazana, javili su Pacifičkog centra za tsunami

Epicentar potresa, koji je zabilježen u 11.22 po srednjoeuropskom vremenu, bio je u podmorju nekih 160 kilometara zapadno od grada Invercargill na Južnome otoku, objavio je američki Institut.

Centar za oglašavanje opasnosti od tsunamija za područje Pacifika, smješten na otočju Havaji nakon što dva sata od potresa nije primjetio značajnije promjene na moru povukao je prethodnu uzbunu na tsunami.

'Potres takve magnitude može izazvati razoran tsunami koji može pogodili priobalna područja u zoni blizu epicentra u razmaku od nekoliko minuta ili nekoliko sati', objavio je Centar.

Novozelandski znanstvenici godišnje registriraju oko 14 tisuća potresa, među kojima dominiraju oni na ljestvici od 5 stupnjeva po Richteru.