PROPALA ZADRUGA

Smrtić na udaru zbog milijunske pronevjere

30.12.2009 u 15:55

Bionic
Reading

Vladimira Smrtića, bivšeg upravitelja Obrtničke štedno kreditne zadruge Varaždin (OŠKZ), te Josipu Osonjački, v.d. upraviteljice ove propale varaždinske zadruge, policija je kazneno prijavila zbog osnovane sumnje da su zlouporabili ovlasti u gospodarskom poslovanju koje su prouzročile štetu od oko 13,5 milijuna kuna

'U svojstvu odgovornih osoba neistinito su prikazivali stanje i kretanje sredstava te uspjeha u poslovanju štedno-kreditne zadruge od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2006. godine, i to na način da nisu poštivali međunarodne računovodstvene standarde i Zakon o računovodstvu. Njihovim nepoštivanjem zapravo su manipulirali knjiženjem zateznih kamata na sumnjiva i sporna potraživanja, duplo su priznavali prihode tako da su na kraju poslovnih godina prikazali pozitivno poslovanje, tj. dobit u poslovanju iako su u stvarnosti poslovali s gubitkom', izvijestili su u srijedu iz PU varaždinske nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja započetog prije više od godinu dana.

Takvim poslovanjem, kako se dodaje, prijavljeni su držali u zabludi vjerovnike štedno-kreditne zadruge da su njihovi štedni ulozi sigurni.

Međutim, OŠKZ je propala početkom prošle godine, nakon čega su utvrđene tražbine u visini od 16 milijuna kuna. Istodobno, tijekom stečajnog postupka uspjelo se dosada naplatiti manje od milijun kuna, a izgleda je naplata još oko dva milijuna kuna, dok sve ostalo otpada na sumnjiva i sporna potraživanja.

Vladimir Smrtić je, inače, otac HTV-ovog novinara i povremenog dopisnika iz Ljubljane Damira Smrtića.