ŠIBENČANI PORUČILI GRADONAČELNIKU:

'Smjesti beskućnike u svoju ulicu!'

10.01.2014 u 20:07

Bionic
Reading

Šibenski gradonačelnik Željko Burić uručio je danas zamjeniku ravnatelja Caritasa šibenske biskupije Miljenku Jukiću ključeve gradskog prostora površine 127 četvornih metara u kojem će se otvoriti prvo prihvatilište za beskućnike, no stanari ulice u kojoj će ono biti prosvjeduju jer smatraju da njihova ulica nije odgovarajuće mjesto za smještaj najugroženije skupine Šibenčana

Grad Šibenik daje Caritasu prostor bez naknade na rok od 20 godina. U uređenje prihvatilišta Caritas će uložiti oko 500.000 kuna i tako će se prvi put sustavno riješiti pitanje smještaja najugroženije skupine Šibenčana. Po riječima šibenskoga gradonačelnika, prihvatilište bi trebalo otvoriti prije ljeta. Gradonačelnik Burić, obilazeći prostor, naglasio je kako je ideja došla iz šibenskoga Caritasa. U gradskoj upravi, naglasio je gradonačelnik, od prihvatilišta očekuju da bude pristojni smještaj za Šibenčane koji su se, zbog nesretnih životnih okolnosti, našli na dnu društvene ljestvice i ne mogu bez pomoći odgovornih.

Zamjenik ravnatelja šibenskoga Caritasa Miljenko Jukić, preuzimajući ključeve zgrade u Ulici braće Polić, zahvalio je gradonačelniku i gradskoj upravi na senzibilitetu koji su pokazali za beskućnike. Rekao je kako je Caritas prihvatio veliku obvezu da što prije uredi prostor. Po evidenciji Caritasa, dodao je Jukić, na području grada Šibenika ima osam beskućnika, zbog čega je važno da se prihvatilište otvori prije ljeta.

Obilazak prostora nije prošao bez izgreda. Stanari ulice u kojoj će biti smješteno prihvatilište misle kako njihova ulica nije odgovarajuće mjesto za smještaj najugroženije skupine Šibenčana. Predstavnici stanara, prosvjedujući zbog lokacije prihvatilišta, poručili su gradonačelniku da beskućnike smjesti u svoju ulicu.

Ne skrivajući iznenađenje nedostatkom empatije i ljudske solidarnosti, gradonačelnik Burić rekao je predstavnicima stanara da će prihvatilište biti uređeno po svim propisima, tako da bude prihvatljivo i korisnicima i susjedima i stanarima okolnih ulica, a gradska komunalna služba dobila je nalog da novcem namijenjenim redovitome održavanju asfaltira Ulicu braće Polić čiji je kolnik prekriven starim, oronulim betonom.