UŠTEDA OD 25 MIL. KUNA

Smanjuju se plaće gradskih dužnosnika

29.05.2014 u 18:22

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić istaknuo je danas da potpuno podržavaju smanjenje plaća gradskih dužnosnika, ali drži da taj novac ne smije biti upotrebljen za krpanje proračuna i rupa i izradu skupih projekata bez ikakvog smisla, već za otvaranje novih radnih mjesta.

"Plaće zaposlenika u Gradskoj upravi smanjuju se bez dogovora sa sindikatima, a rečeno je da će se time uštedjeti 25 milijuna kuna za ovu godinu, a u sljedećoj godini navodno 100 milijuna kuna, a sa Zagrebačkim holdingom i 200 milijuna kuna", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine koja će se održati na Dan grada Zagreba, 31. svibnja.

Bernardić je predložio da se tih 25 milijuna kuna iz potencijalnih ušteda ove godine prenese u zapošljavanje novih radnika u zagrebačkim tvrtkama, kao stimulacija novom zapošljavanju.

Istaknuo je da će na sjednici Skupštine biti i prijedlog zaključka o novčanoj naknadi za umanjenu kakvoću življenja na području utjecaja građevine namijenjene zbrinjavanju otpada Prudinec - Jakuševec. Istaknuo je da se uvodi nova naknada te da se time de facto priznaje da je grad Zagreb, na žalost, daleko od rješenja odlagališta otpada.

Bernardić je istaknuo da se nova naknada daje isključivo onim ljudima koji su dosad primali naknadu za smanjenu vrijednost nekretnina te upitao "kako to da su jedni obuhvaćeni tom odlukom, kako da baš ti imaju smanjenu kvalitetu života, a ovi drugi koji žive isto tamo, nemaju".

"I stanovnici Novog Zagreba imaju također isto pravo na naknadu, a i stanovnici drugih gradskih četvrti, poput Peščenice - Žitnjak i Trnja su u neposrednoj blizini odlagališta otpada", istaknuo je Bernardić te pozvao Gradsku upravu i gradonačelnika Milana Bandića da utvrde kriterije za isplaćivanje naknade za smanjenu kvalitetu života. Poručio je neka se ta masa novaca rasporedi na stanovnike koji su zaista ugroženi jer žive u neposrednoj blizini odlagališta.

Najavio je da će na skupštinskoj sjednici biti i riječi o osnivanju trgovačkog društva "Integrirani promet Zagrebačkog područja". Rekao je da integrirani promet, koji podrazumijeva da se za istu cijenu može dovesti u Krapinu, Jastrebarsko ili Vrbovec, bio pokrenut prije nekoliko godina inicijativom Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba na inicijativu SDP-ovaca. Dodao je da se sufinanciranje tog projekta sredstvima EU može ići do 60 posto a da Grad Zagreb treba pametno uložiti taj novac i iskoristiti ga kako bi poboljšao komunalnu infrastrukturu, prvenstveno željezničku prugu.

Bernardić je rekao da su dobili informaciju da je povučen prijedlog za izmjene Poslovnika Gradske skupštine te da im je drago što je u zadnji tren prevladao zdrav razum jer "jedina sljedeća mjera nakon ovih izmjena i dopuna Poslovnika bi bila da nam se na ulazu podijele flasteri za usta, da ne možemo govoriti", poručio je.