kreće 1. siječnja

Služenje vojnog roka od iduće godine: Dva-tri mjeseca trebalo bi biti dovoljno

10.07.2024 u 08:18

Bionic
Reading

Hrvatsko Ministarstvo obrane radi na izmjenama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama jer Hrvatska od iduće godine ponovno uvodi služenje vojnog roka. Hoće li on trajati dva ili tri mjeseca, tko će sve imati pravo na odgodu te koliko bi sve moglo stajati?

O tome su u emisiji U mreži Prvog govorili predsjednik saborskog Odbora za obranu, Arsen Bauk iz SDP-a, Ante Deur iz HDZ-a te vojni analitičar profesor Marinko Ogorec.

Bauk naglašava kako Hrvatska i dalje ostaje na konceptu profesionalne vojske. Kako kaže, nakon obuke, dio vojnika koji želi ostati u oružanim snagama će ostati, a ostali će nastaviti sa svojim civilnim životom s određenim znanjima koja će steći u dva ili tri mjeseca.

Na pitanje koliko bi mladih godišnje moglo ići na odsluženje vojnog roka i imamo li kapaciteta za njihovu izobrazbu Deur je rekao da imamo.

'Smatram da imamo kvalitetne časnike i dočasnike, imamo vojarne koje su dobre i tu nema bojazni. Vojska ima svoj sustav rada i tu nema bojazni da će to biti kvalitetno i u interesu oružanih snaga, ali i zainetesiranih mladih ljudi', rekao je Ogorec. Smatra kako je sada vidljivo da vojni rok nije trebalo zamrzavati jer kada se neka sposobnosti na duže vrijeme ne primjenjuju, onda dolazi do problema.

'Dobro bi bilo da je vojni rok ostao kao takav. Pred OS je pet i pol mjeseci da započnu s novim aktivnim služenjem vojnog roka, a kako će se to realizirati tek ćemo vidjeti', rekao je. Naglašava kako je dva-tri mjeseca dovoljno za temeljnu obuku.

Bauk je istaknuo kako bi aktiviranje vojnog roka trebalo utjecati na povećanje broja profesionalne vojske. -

'To je jedna od stvari koje bi Vlada i ministarstvo trebali bolje objasniti i zašto se odmrzava služenje vojnog roka', kazao je. Naglašava kako Odbor za obranu još nije imao ni jednu sjednicu glede ovog pitanja jer je takva, kako kaže, dinamika Vlade.

'Ono što je u medijima to je „sasvim dovoljno". Kolega Deur i ja ćemo više provoditi vremena u emisijama o vojnom roku nego što će vojnici provesti u vojnom roku', kazao je.