ŽESTOKA RETORIKA

Službena Moskva vlasti u Kijevu smatra fašistima

04.05.2014 u 22:33

Bionic
Reading

Tijekom događaja u Ukrajini Rusija se odlučila za retoriku nadahnutu traumama Drugog svjetskog rata i ne oklijeva uspoređivati nasilja na jugoistoku zemlje s najgorim nacističkim zločinima.

Od kada je svrgnut ukrajinski proruski predsjednik Viktor Janukovič u veljači, televizija i ruski dužnosnici često spominju fašiste koji, tvrde oni, sada vode Ukrajinu. Ali njihova retorika se zaoštrila dan nakon požara u kojem je poginulo najmanje 42 ljudi, među kojima više desetaka prorusa u petak u Odesi.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimir Putina Dmitri Peskov je požar u Odesi nazvao 'napadom odmazde', i rekao da su ekstremisti spalili žive nenaoružane ljude. Ruska državna televizija i neki politički dužnosnici su usporedili taj događaj s nacističkim masakrom i nazvali ga novim pokoljem u Katinskoj šumi.

U ožujku 1943. u odgovoru na ubojstvo jednog nacističkog časnika, bjelorusko selo Katin je sravnjeno sa zemljom i stanovništvo masakrirano i 149 stanovnika su živi spaljeni. 'Ono što se dogodilo u Kući sindikata u požaru u Odesi podsjeća na nacističke zločine tijekom Drugog svjetskog rata', rekao je jedan zastupnik.

Predsjednik Vladimir Putin je prvi upotrijebio te termine opisujući napad snaga Kijeva. Taj je izraz kasnije postao uobičajen među ruskim političarima, među kojima je i veleposlanik Rusije u Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin. Putin u svojim govorima o krizi u Ukrajini često spominje ljudske i materijalne gubitke SSSR-a tijekom Drugog svjetskog rata.

Ruski predsjednik Putin drži da su prozapadne vlasti Kijeva proizašle iz Ukrajinske pobunjeničke vojske koja se borila protiv sovjetske vojske i surađivala s nacističkom Njemačkom tijekom Drugog svetskog rata. Visoki ruski dužnosnici su slijedili njegov primjer, poput ministra kulture Vladimira Medinskog koji je na društvenoj mreži Twitter događaje na jugoistoku Ukrajine nazvao 'antifašističkoim otporom'.

Čelnik Konstantin Kalašev, koji vodi Skupinu političkih stručnjaka, kaže da se Moskva upotrebom te retorike igra vatrom i samo će pogoršati napetosti s Kijevom.