MORAMO GA VRATITI U BIH

Slučaj Paravinja opet zbunio dvije države

23.11.2011 u 14:26

Bionic
Reading

BiH je zatražila izručenje Paravinje kako bi 22. prosinca mogao prisustvovati odluci o žalbi koju je podnio na prvostupanjsku presudu za silovanje u BiH. Gotovo u isto vrijeme, DORH podiže protiv njega optužnicu zbog ubojstva 17-godišnje Drnišanke te pokušaja silovanja 25-godišnjakinje. Uz to, određeno mu je produljenje pritvora za 60 dana

Dovodi li zahtjev iz BiH suđenje Paravinji za ubojstvo Antonije Bilić u pitanje? Paravinjin šibenski odvjetnik Branko Baica kaže da niti hrvatsko Ministarstvo pravosuđa niti bosanskohercegovačko ne znaju što bi. 'Uvjeti izručenja su takvi da ga moramo vratiti. No znači li to da on 22. mora biti u BiH, a već 23. može biti vraćen u Hrvatsku?', pita se Baica.

Situaciju bi, kaže, mogli dodatno zakomplicirati rezultati Paravinjine žalbe na prvostupanjsku presudu za silovanje. Ako žalba bude prihvaćena, kaže Baica, Paravinju čeka ponovljeno suđenje za taj zločin.

'Teško je predvidjeti ishod, mi ga moramo vratiti u BiH. To neće dovesti u pitanje suđenje za ubojstvo Antonije Bilić, no može dovesti u pitanje početak suđenja', kaže Baica.

Zaključuje kako je slučaj Paravinja iznimno kompliciran jer ima hrvatsko, srpsko i državljanstvo BiH, a zločine je radio također na teritorijima sve tri države.