15 GODINA BORBE ZA VLASTITI DOM

Slučaj Milice Miladinović sjećanje je na hrvatsku nečistu ratnu savjest

16.04.2015 u 15:17

Bionic
Reading

Nakon 15 godina borbe za vlastitu imovinu zbog sustavne diskriminacije i nefunkcionirajuće pravne države, Milica Miladinović danas je napokon dobila svoj stan, izvijestili su iz Centra za mirovne studije upozorivši da je kroz cijeli proces došlo do velike, ne samo materijalne, već i nematerijalne štete uzrokovane etničkom diskriminacijom, neučinkovitom administracijom te ostacima konzervativnih politika iz 90-ih

Podsjećaju kako je prije rata Milica Miladinović živjela u blagostanju, a do danas od socijalne pomoći u državnoj sobi od dvanaest kvadrata bez tople vode. Ovaj je slučaj u vrijeme pristupanja bio i jedan od zahtjeva Europske unije kao dio Poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava, a naporima odvjetnice Lovorke Kušan i predstojnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirele Stanić Popović te promptnim reagiranjem Državnog odvjetništva u Zlataru, i uz podršku potpredsjednice Vlade RH Vesne Pusić, ovaj slučaj je napokon riješen.

'Slučaj Milice Miladinović još je jedna mračna strana države u kojoj živimo. Sramotno je da je trebalo toliko vremena da se othrvamo utezima iz prošlosti te zaboravimo na to da je Milica Srpkinja i da je upravo to bio kamen spoticanja između javne uprave i teške sudbine jedne od mnogih hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su 1991. istjerani iz svojih stanova i kuća', upozoravaju iz Centra za mirovne studije.

Milica Miladinović se danas tijekom potpisivanja nagodbe između nje i Republike Hrvatske, u kojoj je dobila zamjenski stan u Zagrebu, zahvalila organizacijama i pojedincima koji su joj pomogli, i to SDF-u, SNV-u, UNHCR-u, Europskoj komisiji i voditelju sektora za ljudska prava u pretpristupnom procesu Erolu Akdagu, kao i Kući ljudskih prava, ali i medijima i novinarima te drugima koji su je podržavali.

Do ovog nemilog slučaja došlo je 1991, kada je Milica Miladinović protjerana s mužem i djecom iz svog doma. U njezinu kuću u Strmcu Stubičkom tada se, podsjećaju iz Centra za mirovne studije, uselila osoba za koju se ispostavilo da je lažni ratni vojni invalid koji je radio u Hrvatskoj vojsci. Nakon njegove uzurpacije kuća nije bila podobna za obnovu, a kamoli za život. Otada počinje bitka ove žene za svoj dom koja je epilog dobila tek danas, 15 godina kasnije.

Iz Centra za mirovne studije upozoravaju da sličnih sudbina poput ove gospođe Miladinović ima još i da mnogi ljudi još uvijek čekaju rješenje svojih teških situacija, a među njima se ističe slučaj Pavlović iz Petrinje. Radi se o mužu i ženi kojima je oduzeta kuća i dodjeljena nekom drugom. Kuća je nakon toga devastirana i uništena i kao takve neprihvatljiva za život. Taj je slučaj još uvijek u postupku i baš je ovih dana zakazana nagodba.