RADNIČKA PRAVA

Slovenski sindikati izrazili solidarnost s Grcima

05.03.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Zbog kritike europskog fiskalnog pakta i načina kako EU rješava sadašnju krizu aktivisti najveće slovenske sindikalne središnjice održali su u ponedjeljak kraću manifestaciju potpore grčkim radnicima i njihovim obiteljima pred zgradom grčkog veleposlanstva u Ljubljani.

"Protivimo se mjerama što ih međunarodni kreditori nameću grčkom narodu. Snižavanje mirovina i radničkih prava nije pravi put za izlazak iz krize", rekao je tom prigodom Dušan Semolič, predsjednik Saveza slobodnih sindikata (ZSSS). On je dodao da obični ljudi u Grčkoj, radnici i umirovljenici, neće imati koristi od milijarda eura što ih međunarodni kreditori i EU nudi Grčkoj u zamjenu za odricanje od socijalnih prava, nego da su mjere štednje i pomoć odobrena Grčkoj usmjereni u spašavanje interesa njemačkih i francuskih banaka koje su jako eksponirane zbog grčkih obveznica.

Umjesto da se smanjuju prava radnika i umirovljenika u Grčkoj bi trebalo smanjiti sredstva za obranu, jer je grčki vojni proračun jedan od najvećih u Europi, ocijenio je Semolič.

U zadnjem paketu pomoći Grčkoj od 120 milijardi eura na Sloveniju otpada oko 600 milijuna. Semolič je rekao da Slovenija u tome ne bi trebala sudjelovati, kad i nova slovenska vlada najavljuje velike proračunske rezove od 800 milijuna eura.

Najveća slovenska sindikalna središnjica smatra da je i politika Europske komisije, koja inzistira samo na štednji, pogrešna i da neće dovesti do gospodarskog oporavka koji može potaknuti samo nov razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

"Mjere koje se donose u Europskoj uniji nisu prave, jer vode u siromaštvo i kažnjavaju one koji za krizu nisu krivi", ocijenio je Semolič, dodavši da je sadašnja ekonomska politika koju diktiraju najveće zemlje strateški pogrešna.